Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Septembrie 2017 | 20:32
Tablourile lui Valeriu Paladi, într-o expoziţie la Chişinău
„Tăcerea care vorbeşte” este genericul expoziţiei personale a artistului plastic Valeriu Paladi, originar din Republica Moldova şi stabilit în Italia. Vernisajul a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (MNAM) în cadrul proiectului: „Atragerea artiştilor din Republica Moldova, care s-au afirmat în străinătate”, relatează Mesager.
Deşi a avut expoziţii personale în România şi Italia, acasă, la Chişinău  Valeriu Paladi vine cu o primă expoziție personală, o selecţie din 46 de lucrării, ce au înnobilat spaţiul celei mai importante instituţii muzeale de la noi. ”Vine cu o nouă configuraţie artistică şi stilistică care ne încântă şi am decis să-l invităm să expună aici, la Chişinău”, a menționat Tudor Zbârnea directorul MNAM.
 
Valeriu Paladi  s-a iniţiat în domeniul artelor plastice la Făleşti şi Chişinău, apoi la  Academiile de Arte Frumoase din Bucureşti şi  Bologna, iar unul dintre primii dascăli în ale picturii i-a fost maestrul Ghenadie Jalbă. „După ani de zile a evoluat, a trecut în altă zonă a formulelor plastice. Se vede un înalt profesionalism, e un eveniment important că a revenit”, susține Ghenadie Jalbă, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.
 
Emoţionat de această revenire a fost pictorul Valeriu Paladi. Deşi sunt realizate într-o viziune abstractă, lucrările lui transmit dorul de casă, de rădăcini. „În ultimul timp am încercat să transmit sentimentele prin culoare şi forme şi la baza picturii mele e pătratul ca un semn încărcat de energie pozitivă. Pictura se naşte dintr-un sentiment, dintr-o revelaţie”, a mărturisit artistul plastic
 
Deţinător al mai multor prestigioase premii şi distincţii din Republica Moldova, România şi Italia ,Valeriu Paladi  se află într-o permanentă căutare a formulelor inedite de expresie plastică. Expoziţia „Tăcerea care vorbeşte” va fi deschisă până pe 24 septembrie.
Postat de: Cornelia Stefoglu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam