Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Aprilie 2018 | 14:23
Tablourile pictorului Ion Moraru, stabilit în SUA, vernisate la Chişinău
A revenit după 15 ani din New York, unde a fost rezident în calitate de personalitate cu talent de excepţie şi a organizat o expoziţie personală la Galeria „Constantin Brâncuşi”. Vorbim despre artistul plastic Ion Moraru, acuarelistul şi omul de suflet, aşteptat cu nerăbdare acasă de confraţii de breaslă şi de admiratorii de frumos, relatează Moldova 1.
„A mers în America şi a descoperit  America în tot sensul cuvântului pentru că a mers în toate statele şi a studiat foarte bine coloritul de acolo. El este unicul dintre acuareliştii noştri care practică cele mai moderne tehnici şi de aceea la el acuarela e ca o poezie frumos spusă”, a menționat artistul plastic Timotei Bătrânu.

În expoziţie sunt prezentate 80 de lucrări dintre care 30 sunt realizate în Statele Unite ale Americii. Toate îl reprezintă pe  Ion Moraru  în plinătatea talentului

”Reprezintă o forţă majoră în acuarelă şi prin puterea de expresie a peisajului şi prin puterea de descriere a naturii şi prin  materialul ilustrativ. Ion Moraru e un fel de zeitate în acuarelă pentru că încearcă tehnici diverse, experimentează şi reuşeşte”, a spus artistul plastic Alexandru Ermurachi.

„Şi eu pictez în acuarelă şi ştiu ce înseamnă să te ei la harţă cu o aşa tehnică dificilă1. Acum l-am redescoperit pe Ion Moraru după plecările în SUA de 10-15 ani cu lucrări noi, proaspete, îl văd acum într-un unghi diferit de ceea ce picta înainte de a pleca în America. Îi doresc să meargă mai departe, eu îi spun „bade”şi vin din urmă cu respect”, a menționat artistul plastic Alexandru Macovei.

La vernisaj au vorbit numeroase personalităţi inclusiv soţia Tamara Moraru, manager cultural, care a fost alături de artist  în America, l-a încurajat, s-a bucurat de realizările soţului, dar şi ale fiului Adrian, cunoscut pictor şi el,  care continuă să muncească pe tărâmul american. Revenirea acasă a artistului  este un eveniment.

„Picturile lui Ion Moraru reprezintă un reper pentru arta plastică din Republica Moldova, ne bucurăm că a revenit, aşteptăm alte reprezentări plastice”, a declarat Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

Cu mulți ani în urmă, un medic, admirator, Ozea Rusu a organizat expoziţii ale lucrărilor pictorului Ion Moraru la Spitalul republican, la Institutul de neurologie. Medicul are acasă mai multe lucrări semnate de Ion Moraru.

„Ion Moraru e un pictor al poeziei, al viselor, pe mine personal mă impresionează o lucrare: „Pe malul unei ape”, unde se află căprioara lui tătuca Alexei, care ne-a salvat în 1947 de foame. Aşa pictură am în casa mea şi o admiră copii, nepoţii şi strănepoţii”, a menționat medicul Ozea Rusu.
 
Ion Moraru practică tehnica acuarelei care dintotdeauna i-a oferit libertatea de  a exprima prin culori frumuseţea lumii, dorul de Basarabia. Asta a făcut şi în America  unde a  pictat, a avut expoziţii în cele mai  reprezentative spaţii, iar acum spune el că e fericit să revină cu  experienţe inedite, pe care de acum înainte vrea să le continue acasă.
Postat de: Cornelia Stefoglu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam