Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Iulie 2014 | 13:16
The European Times: Viitorul sectorului agricol din Moldova este în UE
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat în cadrul unui interviu pentru publicaţia internaţională „The European Times” că eforturile ministerului pe care îl conduce sunt îndreptate spre a promova sectorul agricol ca un factor cheie al economiei Moldovei.
„Mulți oameni din Republica Moldova cred că agricultura nu este importantă, dar aceasta este o greșeală. Agricultura este ceea ce putem face. Sectorul agricol contribuie cu aproximativ 42% la exporturile Moldovei și în 2013 acest sector a crescut cu 38%, aceasta contribuind esenţial la creșterea PIB-ului de 8,9% a Republicii Moldova. Cu reformele și investițiile necesare şi potrivite, inclusiv în prelucrarea produselor alimentare, agricultura poate ajuta Republica Moldova să îndeplinească criteriile de aderare la UE” a declarat oficialul pentru „The European Times”.

Ministrul a punctat provocările cu care fermierii moldoveni se confruntă, evidenţiind dificultățile în obținerea de finanțare. Acesta a menţionat că a lansat reforme în domeniul siguranței alimentare pentru a îndeplini standardele UE și a contribui la educarea fermierilor cu privire la modalităţile de utilizare a tehnologiilor și identificarea metodelor mai bune pentru a crește randamentul acestora.

Întrebat care sunt obiectivele pentru viitorul agriculturii în ţara noastră Vasile Bumacov a declarat: „Viitorul sectorului agricol din Moldova este în UE. UE poate oferi nu doar finanțarea, ci și transfer tehnologic, o piață, și un partener în lupta împotriva corupției”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam