Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Martie 2014 | 15:30
The Guardian: Natalia Gherman – în topul celor şapte femei care realizează schimbări pozitive în lume
Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, se află printre cele şapte femei care merită a fi urmărite în politica globală, potrivit unui top realizat de publicaţia britanică „The Guardian”.
Clasamentul a fost întocmit cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeilor, de către liderul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi fostul premier al Noii Zeelande, Helen Clark, şi include femei care realizează schimbări pozitive în lume.

Publicaţia menţionează că, ministrul Natalia Gherman a condus şi a finalizat negocierile pe marginea Acordului de Asociere RM-UE, care include şi Zona de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, a asigurat decizia pozitivă a Parlamentului European privind liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova, subiect care se află pe agenda UE.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, șefa diplomaţiei de la Chişinău şi-a început cariera în primii ani de independenţă a R. Moldova, fiind ambasador în Austria în perioada 2002-2006 şi ambasador în Suedia, Norvegia şi Finlanda în 2006-2009. Potrivit publicaţiei, Natalia Gherman ar fi un bun prim-ministru sau preşedinte al ţării.

În topul „The Guardian” au mai fost incluse Nkosazana Dlamini-Zuma, președinte al Uniunii Africane, Bineta Diop, trimisul special al Uniunii Africane pentru femei, pace și securitate în Africa, Nafsiah Mboi, ministru al Sănătății din Indonezia, Sowmya Kidambi, directorul Societății de audit social, responsabilitate și transparență, departamentul de dezvoltare rurală, India,-María Fernanda Espinosa Garcés, ministrul Apărării naționale din Ecuador, Zahra' Langhi, co-fondatorul Platformei Femeilor libiene pentru Pace.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam