Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Februarie 2015 | 17:04
Tineri din Moldova pledează pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi
Şapte tineri din Moldova, Cehia şi Bulgaria vor participa joi, 26 februarie la un eveniment internaţional în cadrul căruia vor fi prezentate modalităţi inovatoare de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu dizabilităţi.
În cadrul conferinței privind dizabilitatea, organizată la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din Viena, Austria, tinerii își vor împărtăşi ideile privind comunicarea și influențarea factorilor de decizie și specialiștilor ale căror decizii le afectează viaţa.

Copiii din Republica Moldova, participanți la conferință, vor promova dreptul fiecărui copil de a crește în familie și vor pune accentul pe avantajele educației incluzive, care asigură acces la educație pentru toți copiii, indiferent de starea sănătății, mediul social sau originea etnică. În opinia Alinei și Elenei, ambele de 13 ani, „este important ca vocea copiilor și tinerilor să fie auzită, deoarece toți suntem egali și avem dreptul să participăm la luarea deciziilor care ne privesc și pe noi”.

Folosind filme, lucrări artistice și desene create de ei, șase tineri cu vârsta între 13 și 16 ani, împreună cu mentorul lor de 26 de ani, care la fel are dizabilități, își vor aduce contribuția la lucrările conferinței cu genericul „Viaţa independentă și participarea politică: Politici și practici inovatoare pentru persoanele cu dizabilităţi”. La acest eveniment, parte a Zero Project, o iniţiativă finanţată de Fundaţia austriacă Essl, vor participa circa 500 de specialişti, oficiali și persoane cu dizabilități, implicate în mişcarea mondială a persoanelor cu dizabilități.

Grupul de tineri va fi însoţit de părinţii lor și de asistenţii parentali profesionişti. Ei vor discuta despre importanţa închiderii instituţiilor rezidențiale și experienţa lor în domeniul advocacy pentru îmbunătăţirea serviciilor adresate lor și semenilor lor.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam