Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Februarie 2015 | 12:04
Tineri muzicieni din Moldova şi România, reuniţi într-un concert
Tineri muzicieni din Republica Moldova şi România s-au reunit în cadrul unui concert desfăşurat duminică, 15 februarie, la Ateneul Român din Bucureşti, România.
Evenimentul, realizat în perioada 9 – 15 februarie, a făcut parte din acțiunile cultural-artistice ale Centrului național de artă „Tinerimea Română” și a avut menirea de a coabita, pe durata unei săptămâni, 87 de tineri muzicieni cu vârste de până la 25 ani, membri ai orchestrelor naționale de tineret din România și Republica Moldova (Chișinău Youth Orchestra).

Un concept de proiect realizat în premieră i se datorează în mare parte maestrului Marin Cazacu – directorul Orchestrelor Române de Tineret. Acesta are menirea de a dezvolta relațiile tinerilor muzicieni de pe ambele maluri ale Prutului, exponenți ai unui spațiu cultural-valoric comun.

Conducerea muzicală a fost asigurată de unul din cei mai mari dirijori români – Cristian Mandeal, cel care are a avut și menirea de a instrui tinerii muzicieni pe parcursul celor șapte zile de repetiții. Repertoriul de concert a inclus: Mozart – Uvertura la opera „Răpirea din Serai”; Beethoven – Uvertura Egmonet; Rossini – Uvertura la opera „Wilhelm Tell”; Doga – Vals; Rogalski – Două schițe simfonice; Liszt – Preludiile.

Din Orchestra Națională de Tineret a Moldovei (Chișinău Youth Orchestra) au făcut parte 17 instrumentiști: Ion Moșneaga, Dumitrița Gore, Dana Grecu, Iulia Vodeaniuc, Vadim Grumeza, Radu Buimistru, Cristian Andriuță, Serafima Ezușina, Olga Marcov, Iolanta Eremie – la compartimentul vioară; Iurii Atvinovski, Constantin Postolachi, Silvia Proscurchina, Anrei Popa – compartiment violă; Radu Croitoru, Constantin Borodin și Adrian Harabaru – compartiment violoncel.

Ambele orchestre fac parte din Federația Europeană a Orchestrelor Naționale de Tineret cu sediul la Viena(EFNYO).
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam