Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Februarie 2015 | 16:23
Tinerii au înaintat propuneri privind combaterea şomajului în ţările Parteneriatului Estic
Implementarea şi evaluarea politicilor de încadrare în câmpul muncii a tinerilor, identificarea competenţelor necesare pentru piaţa forţei de muncă, oferirea unui ghidaj în carieră, dezvoltarea şi recunoaşterea aptitudinilor şi competenţelor prin învăţare non-formală - sunt câteva dintre recomandările pe care ar trebui să le ia în calcul guvernanţii din ţările Parteneriatului Estic. La aceste concluzii au ajuns tinerii reuniţi la cea de-a doua ediţie a Forumului Tinerilor din Parteneriatului Estic ce a avut loc la Riga, Letonia.
Tematica evenimentului a scos în evidență una dintre cele mai stringente probleme  și anume reducerea șomajului în rândul tinerilor. Astfel, miercuri, 25 februarie, au fost făcute publice concluziile care vor contura pașii importanți pentru Guvernele țărilor membre UE și a celor din statele Parteneriatului Estic. Recomandările vor fi prezentate la Summit-ul Parteneriatului Estic ce va avea loc în luna mai a anului curent la Riga și vor fi incluse în Declarația Summit-ului.
 

„În prezent, Uniunea Europeană oferă o varietate de oportunități și sprijin financiar pentru stimularea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor. Cooperarea intersectorială are cel mai mare potențial de a rezolva problemele șomajului în rândul tinerilor", a punctat coordonatoarea Forumului Vladislava Skele.
Participanții la Forum au specificat că una dintre problemele cu care se confruntă tânăra generație este că acele competențe obținute în cadrul proiectelor de învățare non-formală nu sunt recunoscute de angajatori. Astfel, ei au recomandat ca sectorul de afaceri și angajatorii să se implice activ în programele educaționale pentru a forma tinerii în conformitate cu necesitatea actuală a pieții muncii.
 

Tinerii au recomandat autorităților să sprijine munca voluntară, antreprenoriatul inițiat de tineri. De asemenea, participanții Forumului Tinerilor de la Riga au îndemnat statele UE și țările Parteneriatului Estic să susțină companiile motivate să angajeze tineri fără experiență de muncă, categorie, care, potrivit participanților, este cea mai dezavantajată în căutarea unui loc de muncă.
 


„Aceste recomandări trasează niște directive care scot în evidență realitățile din țările Uniunii Europene și din cadrul Parteneriatului Estic. Pentru a le pune în aplicare este esențial ca fiecare sector să înțeleagă importanța acțiunilor propuse, să ia inițiativă și să participe la dezvoltarea lor ”, de această părere este Vladislava Skele.
 

La Forumul Tinerilor din Parteneriatul Estic au participat peste 260 de persoane din 60 de țări.
 

Statisticile europene scot în evidență că există circa 5 milioane de tineri șomeri în Europa cu vârsta de până la 25 de ani. Studiile confirmă faptul că șomajul în rândul tinerilor are  un impact negativ pe termen lung asupra bunăstării și încrederii persoanelor, precum și asupra perspectivelor lor de carieră.
 
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam