Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 August 2014 | 16:08
Tinerii din diasporă au împărtăşit din experienţa lor profesională
Germania, Marea Britanie, Olanda şi Franţa - sunt câteva dintre ţările pe care le aleg tinerii moldoveni pentru a-şi face studiile, iar după absolvire, mulţi dintre ei rămân acolo să activeze în câmpul muncii. În cadrul unui eveniment organizat de Diasporă, tinerii moldoveni şi-au împărtăşit practicile de succes pe care le au în străinătate, informează Radio Moldova Actualităţi.
Viorel Roşcovan a plecat din ţară acum 16 ani pentru a-şi face studiile, în prezent este profesor şi cercetător în domeniul financiar la Universitatea Erasmus din Olanda. Viorel subliniază că dacă ar reveni în Moldova, nu ar activa în sfera cercetării ştiinţifice, deoarece nu este una bine plătită.

„Predau cursul de macroeconomie şi un curs de obligaţiuni, hârtii de valoare obligatorii. Într-un curs am aproape 600 de studenţi, iar în altul am 30. Cu activitatea de cercetare mă ocup nouă luni pe an, cercetez pieţele financiare, internaţionale şi particip la tot felul de sesiuni ştiinţifice, conferinţe specializate” a menţionat Viorel Roşcovan.

Veronica Ştirbu, originară din satul Puhoi, Ialoveni, stabilită de mai mulți ani în străinătate, îmbină cu succes studiile de doctorat la Universitatea Johann Wolfgang Goethe din Frankfurt cu pedagogia. Moldoveanca şi-ar dori să revină acasă, condiţia fiind un loc de muncă bine plătit.

„Nu a fost uşor la început, acum e mult mai simplu, până în 2017 aş vrea să mă întorc. Deşi nu voi fi plătită precum sunt în Germania, sper foarte mult că voi găsi ceva pe potrivă” a menţionat  Veronica Ştirbu.

Mai multe detalii aflați din materialul realizat de Radio Moldova Actualități.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam