Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Octombrie 2015 | 17:10
Tinerii din Moldova îşi doresc salarii europene
Investitorii europeni şi cei mai mari angajatori din ţară şi-au prezentat ofertele de muncă la primul Forum European al Angajatorilor. Zeci de studenţi, dar şi persoane trecute de prima tinereţe, au venit în speranţa că vor găsi un job, pentru care să fie plătiţi ca în Europa, relatează Mesager.
Toţi cei interesaţi au putut face cunoştinţă cu ofertele a 20 de companii. Jumătate dintre ele vin din Franţa şi Belgia. Locuri de muncă oferă şi companii din Germania, Austria dar şi companii din Republica Moldova.

Dornici de a lucra într-o companie internaţională, oamenii au făcut cozi la standuri pentru a studia oferta sau pentru a discuta personal cu potențialii angajatori. Majoritatea dintre ei erau studenţi sau tineri profesionişti.

„Pentru început, nu mizez pe un salariu mare pentru că nu am experienţă, pot începe cu un salariu mai mic, după ce o să mă manifest posibil şi salariu va creşte; fac studii la facultatea de limbi străine, voi fi traducător şi aş vrea să lucrez în acest domeniu”, sunt câteva dintre opiniile tinerilor prezenți la eveniment.

Angajatorii au avut, la rândul lor, aşteptări de la viitorii  angajaţi.  La mare căutare au fost managerii de vânzări şi cei de marketing.

„Managerul în vânzări ar trebui să aibă cunoştinţe în domeniu, dorinţa de a munci, să cunoască cel puţin la nivel de utilizator calculatorul şi să fie un vânzător bun. Salariul este unul competitiv, pentru perioada de probă se oferă un salariu la nivel de ramură, iar apoi intră în sistemul de premiere”, a specificat Diana Suruceanu, reprezentanta unei companii.

„Noi mereu suntem în căutare de manageri de vânzări şi manageri de marketing. Este o insuficienţă a personalului calificat care are o vedere globală asupra lucrurilor. Mai este nevoie să fie şi o aspiraţie de a vedea lucrurile diferit, la un alt nivel”, a menționat Mihail Bostan, reprezentantul unei companii germane.

„Sunt oameni care pleacă din ţară crezând că aici nu există perspectivă şi locuri de muncă cu plăţi sociale. De cealaltă parte avem companii străine care au posturi vacante şi caută oameni calificaţi. Mai sunt şi donatorii europeni care investesc bani pentru reformarea şcolilor şi combaterea şomajului. De multe ori aceste trei parţi nu comunică între ele”, a declarat organizatoarea evenimentului Olga Darras.

Forumul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în Moldova, în parteneriat cu OSCE şi Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam