Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Martie 2015 | 17:43
Tinerii din Republica Moldova, îndemnaţi de semenii lor, să îşi continue studiile peste hotare
25 de reprezentanţi din nouă ţări şi-au expus ofertele educaţionale pentru studenţii din Republica Moldova, în cadrul Târgului „Moldovan International Education Fair” (MIEF). Tinerii moldoveni care au fost peste hotarele ţării au remarcat că diploma europeană oferă o plusvaloare atunci când eşti în căutarea unui loc de muncă.
Vizitatorii Târgului MIEF au avut ocazia să discute cu reprezentanții universităților și să afle detalii despre programele de studii disponibile, alături de informațiile utile care le pot ușura procesul de aplicare la universitatea dorită.

Dumitru Podgorneac, un tânăr din orașul Hâncești, care își continuă studiile în România, a fost delegatul Universității Tehnice din Cluj-Napoca la Târgul MIEF.

„Le-aș recomanda tinerilor să facă o facultate în România, să obțină o diplomă europeană, pentru că astfel au oportunități mult mai mari de încadrare în câmpul muncii. De asemenea, studenții au posibilitatea să studieze un semestru sau două în afara României, spre exemplu, în Germania, Olanda, în cadrul programelor Erasmus”, a menționat pentru TRM.MD Dumitru Podgorneac .

Dumitru, actualmente student al Facultății de Mecanică, a povestit că tinerii basarabeni se încadrează din ce în ce mai bine în mediul studențesc de peste Prut, fiind informați despre particularitățile studiilor peste hotare de la rude sau prietenii mai mari.

„Observ că toți cei care se apropie de stand-ul Universității Tehnice din Cluj-Napoca sunt foarte interesați să facă studii în România, însă, unii studenți nu sunt deciși încă în ce domeniu și-ar dori să își continue studiile”, a remarcat tânărul.

Și reprezentanții Forumului Absolvenților Reveniți îi îndeamnă pe tinerii din Republica Moldova să guste din experiența studiilor peste hotare.

„Îi îndemnăm să încerce pentru că este o experiență foarte bună. Acolo tinerii vor cunoaște un sistem de predare cu totul diferit de cel din Moldova și vor învăța foarte multe lucruri legate de aspecte generale: precum abilități lingvistice, viziuni noi”, a spus Nicolae Palade.

Nicolae a povestit pentru TRM.MD că și-a făcut studiile de licență la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), iar apoi pentru a se aprofunda în domeniul IT a optat pentru un masterat în acest domeniu la Stockholm. „Astfel am avut posibilitatea să compar două școli diferite, două culturi distincte. Nu este atât de greu precum pare, dacă ai note bune, șansele tale de a deveni studentul unei instituții de învățământ de peste hotare sunt foarte mari”, a menționat tânărul.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam