Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Noiembrie 2014 | 09:57
Tinerii, încurajaţi de premier să participe la Gala Studenţilor Originari din Moldova
Prim-ministrul Iurie Leancă încurajează tinerii, într-un spot video, să îşi depună dosarele de candidatură pentru concursul Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova „Excelenţă Academică pentru Moldova”, ediţia a II-a. Câştigătorii premiilor vor fi anunţaţi pe 27 decembrie 2014, în cadrul unei ceremonii oficiale, la Chişinău.
 „În acest an, organizăm pentru a doua oară Gala Studenților Originari din Republica Moldova, un eveniment prin care celebrăm excelența, originalitatea și inovația. Un eveniment care vă adună pe voi, acasă, tinerii plecați la studii în diverse colțuri ale lumii. Fiți activi, veniți să ne povestiți despre planurile voastre. Voi sunteți cei care vorbiți lumii despre Moldova. Acum este rândul Moldovei să vorbească despre voi - acasă”, a spus șeful Executivului.

Concursul are scopul de a face cunoscute în Republica Moldova rezultatele academice excepționale ale studenților și absolvenților moldoveni din străinătate, prin conectarea diasporei moldovenești la comunitatea universitară din țara noastră. Obiectivele principale constau în identificarea, recunoașterea și promovarea celor mai buni studenți originari din Republica Moldova, care își fac studiile în afara țării și care au atins rezultate remarcabile în plan academic și extracurricular la nivel internațional.

Premiile vor fi acordate pentru categoriile „Studentul Anului din SUA și Canada”, „Studentul Anului din Europa de Vest”, „Studentul Anului din Europa Centrală și de Est”, „Studentul Anului din Restul lumii”, „Studentul Anului din Străinătate”.

Participanții la Gala studenților vor fi selectați de un juriu. Condițiile privind depunerea dosarului de candidatură și datele de contact ale organizatorilor proiectului sunt accesibile online, la adresa: www.galastudentilor.md. La concurs pot participa studenții originari din Republica Moldova care își fac studiile în anul 2014/2015 la universități din străinătate la ciclurile universitare Licență, Masterat, Doctorat, inclusiv cei care au absolvit o astfel de instituție în anul 2014.

Proiectul Gala Studenților Originari din Republica Moldova „Excelență Academică pentru Moldova” a fost lansat, în premieră, în anul 2013, de către Asociația Studenților Moldoveni din Franța ”Jeunes Moldaves”, în parteneriat cu Biroul pentru Relații cu Diaspora.

 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam