Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Mai 2017 | 13:11
Tot mai mulţi moldovenii aleg să emigreze în SUA şi Canada
Procesul migraţional s-a extins considerabil în rândul tinerilor. În ultimii ani, Statele Unite ale Americii (SUA) şi Canada sunt ţările solicitate tot mai mult de cetăţenii moldoveni. Constatarea a fost făcută în cadrul emisiunii ,,Spaţiul Public” de la Radio Moldova Actualităţi, de către doctorul în sociologie, Inga Chistruga-Sinchevici.
„Avem două destinații principale unde alegă să plece moldoveni. Este vorba despre Italia și Rusia, deoarece în aceste țări ei se ciocnesc de mai puține bariere lingvistice. Începând cu anul 2000, se observă o creștere a valului de migrație către țări ca SUA, și Canada. Pleacă familii tineri, populația bine instruită. Femeile care pleacă în țările europene: Italia, Spania, Portugalia sunt contingentul de vârstă reproductivă. Iar tinerii care pleacă în Occident: în Germania, Marea Britanie, Irlanda, pleacă încă de pe băncile liceelor și a universităților. Din totalul migranților stabiliți în Italia, 17% sunt copii cu vârsta de până la 18 ani”, a menționat doctorul în sociologie, Inga Chistruga-Sinchevici.

Factorul economic rămâne a fi esențial atunci când vorbim despre migrarea populației. Potrivit doctorului în geografie umană, Mihai Hache, dacă până acum cetățenii Republicii Moldova plecau peste hotare din cauza sărăciei, acum ei pleacă în căutarea unui alt nivel de trai.

„Prin apariția posibilității de a circula, oamenii încearcă să valorifice anumite oportunități în străinătate. Factorul economic, reîntregirea familiei sau plecarea familiilor în ansamblu sunt cauzele pentru care oamenii emigrează. Cu cât instabilitatea este mai mare, cu atât tentația de a pleca va fi mai mare pentru diferite categorii de oameni”, a declarat Mihai Hache.
Postat de: Iulia Dubceac
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam