Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Noiembrie 2014 | 16:56
Tradiţiile moldoveneşti promovate în Catalunia
Moldovenii din Catalunia au adunat într-un frumos buchet de toamnă mai multe sărbători. Aceştia au promovat cultura şi tradiţiile moldoveneşti cu vin autohton, bucate alese şi cântece de dor. În ce mod perpetuează tradiţiile autentice conaţionalii noşti în Spania aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii ”Moldovenii de pretutindeni”.
La eveniment au participat atât conaționalii noști stabiliți în Spania, cât și oaspeți din regiune. Aceștia au gustat din bucatele tradiționale moldovenești pregătire de gospodine. De pe masa de sărbătoare nu au lipsit plăcintele, sarmalele și colacii rumeniți.

Copiii migranților moldoveni, îmbrăcați în costume naționale, au recitat poezii în limba română, iar cei maturi s-au încins în hore.

Președinta asociației moldovenilor din Catalunia, Natalia Talaoui, a mulțumit autorităților pentru suportul oferit conaționalilor noștri în regiune. Ea a menționat că prin desfășurarea acestor manifestări, comunitatea moldovenească devine mai unită și mai vizibilă printre băștinași.

Printre invitații speciali ai evenimentului se numără și Consulul Onorific al Republicii Moldova în Barcelona, oficialul a mulțumit organizatorilor pentru buna desfășurare a evenimentului și a promis toată susținerea sa pentru viitor.

Conform datelor oficiale, în Catalunia trăiesc aproximativ 4000 de moldoveni.

Mai multe detalii la acest subiect aflați din materialul emisiunii ”Moldovenii de pretutindeni”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam