Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Ianuarie 2014 | 13:36
Tradiţiile populare, perpetuate de moldovenii din Grecia
Obiceiurile şi tradiţiile populare, specifice sărbătorilor de iarnă, sunt perpetuate şi departe de casă. Diaspora moldovenilor din Grecia este un exemplu elocvent în acest sens. Membrii acesteia au organizat, pe parcursul lunii decembrie, un şir de evenimente.
Uniunea de prietenie moldo-elenă „Alexandru Ipsilantis” a fost organizatorul mai multor manifestări culturale care au adus, şi în Atena, spiritul sărbătorilor în stil moldovenesc. Copiii migranților moldoveni au prezentat mai multe programe artistice cu urături, colinde, recitaluri cântece şi de poezie. Mai mult, tinerii au înscenat „Capra” și „Ursul”, tradiţii bine cunoscute atât în nordul, cât şi în sudul Moldovei.

„Aici, departe de țara natală, numai frumoasele noastre tradiții ne apropie de casă, de părinți, de cei dragi. Or, doar prin păstrarea și promovarea obiceiurilor noastre strămoșești mai arde făclia dorului de Moldova”, a menționat președintele Uniunii de prietenie moldo-elenă „Alexandru Ipsilantis” din Atena, Svetlana Lisagor Vergis.

La sărbătoare, au fost prezenţi Moș Crăciun și Crăciunița care au adus în dar copiilor dulciuri şi literatură în limba română.

În cadrul manifestării, membrii diasporei moldovenești din Atena au fost felicitați de către invitatul de onoare al seratei, consulul Republicii Moldova la Atena, Sergiu Matcovschi.

 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam