Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 Ianuarie 2014 | 16:31
Tradiţiile strămoşeşti perpetuate la Bologna
Cu dor de casă şi cu bucuria reîntâlnirii cu tradiţiile strămoşeşti, conaţionalii noştri, care muncesc în Bologna, Italia, s-au revăzut într-un festival folcloric, ajuns deja la a doua ediţie.
Deşi se află departe de casă, conaţionalii noştri păstrează în memorie urăturile, colindele, elementele teatrului popular caracteristic sărbătorilor de iarnă. Au transmis această dragoste şi copiilor, care s-au bucurat de aplauze pentru scenetele inspirate din Biblie.

Preotul Marcel Căldărescu i-a îndemnat pe cei prezenți la manifestație să își aducă aminte de copilărie. ”Să ne bucurăm de generaţiile care vin şi cunosc tradiţiile pe care le păstrăm pentru că suntem şi noi creştini”.

Și consulul României la Bologna a reiterat importanța evenimentului subliniind că este o manifestare a identităţii noastre naţionale, ”o sărbătoare a limbii române, fiind prezentate tradiţiile care ne definesc identitatea şi care ne întăresc pe aceste meleaguri străine ca să putem rezista”.

Evenimentul a culminat cu o horă în care s-au prins atât colectivele artistice precum şi toţi cei prezenţi la sărbătoarea folclorică.

Festivalul a fost organizat de Parohia ortodoxă din Bologna Sfântul Ioan Botezătorul, „Gazeta Basarabiei” şi Organizaţia de tineret ”Gaudeamus”.
Mai multe detalii aflați în ediția Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam