Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Aprilie 2014 | 12:40
Tradiţiile pascale, împărtăşite italienilor la Roma
Peste 50 de italieni de toate vârstele au asistat la o lecţie informativă la Roma despre tradiţiile pascale româneşti. Italienii s-au arătat uimiţi de tradiţiile şi obiceiurile româneşti, informează gazetaromaneasca.com.
Lectorul universitar, Nicoleta Neşu, de la Universitatea „La Sapienza” a menţionat că prin intermediul acestor lecţii îşi propune să le prezinte comunităţii din peninsulă tradiţiile autentice, scrie Gazeta Românească.

„Le-am vorbit despre pască, le-am vorbit despre mersul la biserică în perioada asta, despre bătutul covoarelor înainte de sărbători. Le-am vorbit despre cum se ciocnesc ouăle şi cine ciocneşte la noi, la români, cum se pun cojile de ouă la rădăcina pomilor, le-am explicat de ce se consideră că cei care ciocnesc ouăle rămân mulţi ani împreună şi în lumea de dincolo”, a menţionat Rodica Marinescu, referent ştiinţific la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

Referentul de la Muzeul Ţăranului Român a adus la Roma şi o colecţie cu 30 – 40 de ouă încondeiate în mod diferit, ouă care au fost admirate cu mare atenţie de italienii prezenţi la eveniment.

„Ei sunt surprinşi de aceste obiceiuri, chiar dacă tradiţia mai circulă în aria mediteraneană, inclusiv în Sicilia se mai păstrează urme ale acestei tradiţii. Pentru ei este foarte spectaculos şi interesant”, a remarcat lectorul universitar Nicoleta Neşu.

„Trebuie să recunosc că am descoperit o altă lume, diferită de cea pe care mi-o imaginam, o lume care mă atrage şi cu siguranţă în această vară voi merge într-o vacanţă”, a menţionat Silvia, o italiancă.

„Astfel cunoşti cultura şi persoanele unui popor. Aşa noi putem să descoperim anumite aspecte ale culturii române. De curând am descoperit că limba română este asemănătoare cu a noastră, dar văd totodată că tradiţiile sunt mai frumoase la voi”, a constatat o altă italiancă, Giorgia.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam