Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Mai 2017 | 15:25
Tradiţiile şi obiceiurile moldoveneşti, promovate de diaspora din Atena
Copiii moldovenilor din Atena au participat la Festivalul moldo-elen, cu genericul „Tradiţii şi obiceiuri de primăvară. Îmbrăcaţi în costume naţionale, copiii au recitat poezii în limba română, au dansat şi au cântat melodii în dulcele grai al părinţilor, relatează Moldova 1.
Uniunea Moldo-Elena „Alexandru Ipsilantis” organizează diverse evenimente dedicate tradiţiilor şi obiceiurilor moldoveneşti. În acest an, în premieră, a fost materializat pentru comunităţile din diaspora o sărbătoare inedită, cu participarea copiilor moldoveni şi eleni.

Chiar dacă sunt departe de ţara de baştină, copiii moldoveni cunosc tradiţiile şi obiceiurile din Moldova. Ei participă la toate sărbătorile organizate şi poartă cu mândrie ia naţională. La festival au venit cu tot ce e mai frumos, oferind un adevărat spectacol.

Potrivit Svetlanei Lisagor-Vergiş, preşedinta Uniunii Moldo-Elena „Alexandru Ipsilantis”, scopul festivalului este de a transmite generaţiei tinere frumoasele şi bogatele tradiţii ale patrimoniului cultural al neamului nostru.

La eveniment a fost amenajat şi un stand, unde şi-au expus lucrările conaţionalii noştri stabiliţi cu traiul în Grecia. Obiecte de artizanat, tablouri, broderii, păpuşi confecţionate manual - toate au atras privirea oaspeţilor.

Copiii au primit cadouri şi diplome pentru contribuţia la desfăşurarea evenimentului. De asemenea, a fost un bun prilej pentru a fi premiaţi copiii eminenţi, selectaţi pentru a purta drapelul la parada sărbătorilor naţionale din Grecia.

La festival au participat cu un program de dansuri populare şi Ansamblul „Moldova”, care prin coloritul costumelor şi dinamica dansului, au promovat cultura folclorului autentic al Republicii Moldova. Iar soţii Lidia şi Tudor Sprânceană au susţinut un recital de muzică cu gust de Moldova. 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam