Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Mai 2014 | 10:03
Transferurile băneşti din străinătate, în luna martie curent, în creştere cu 4,5 la sută
Persoanele fizice, rezidente şi nerezidente, au primit, în luna martie, din străinătate prin băncile moldoveneşti mijloace băneşti sub formă de transferuri în sumă de peste 123 milioane de dolari, cu 4,5 la sută mai mult decât în perioada similară a anului precedent.
Potrivit unor date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), per totalul trimestrului întâi, valoarea transferurilor a fost în scădere, avansul din martie nu a acoperit scăderea de 6 la sută din primele două luni ale anului.

Intrările de bani pe canalul remiterilor în favoarea persoanelor fizice prin băncile din Republica Moldova s-au cifrat în ianuarie-martie 2014 la peste 314 milioane de dolari, o cifră cu şase milioane mai mică decât cea atinsă în perioada respectivă a anului trecut.

„Nu este o situaţie care să ne îngrijoreze, chiar dacă este un trend descrescător”, a declarat marți într-o conferinţă de presă Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, citat de Moldpres.

Experţii explică scăderea prin faptul că o parte din moldovenii angajaţi la lucrările de construcţie a complexului olimpic de la Soci au revenit acasă, iar o altă parte şi-au pierdut locul de muncă în urma restricţiilor impuse de Federaţia Rusă privind aflarea pe teritoriul acesteia. Potrivit BNM, circa 68 la sută din transferurile din străinătate în anul 2013 au provenit din Rusia.

Datele BNM relevă o schimbare a structurii valutare a transferurilor prin sistemele de transfer rapid în acest an, faţă de 2013. Astfel, în primul trimestru, 27,6 la sută din remiteri au fost făcute în dolari SUA, 37,8 la sută în euro, iar 34,6 la sută în ruble ruseşti. În perioada similară a anului trecut, raportul a fost de 34,3 la sută transferuri în dolari SUA, 38,5 la sută în euro şi 27,2 la sută în ruble ruseşti.

„Scăderea transferurilor în USD şi modificarea structurii remiterilor în favoarea rublei nu protejează veniturile familiilor a căror membri lucrează în Rusia”, constatau anterior experţii de la Centrul Analitic Independent „Expert Grup”. Ei adăugau că slăbirea rublei faţă de dolar şi faţă de leul moldovenesc reduce puterea de cumpărare a remiterilor obţinute în ruble.

Peste 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate, temporar sau permanent, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de experţii locali. Potrivit ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică, făcute publice la 31 martie, „numărul persoanelor declarate ca fiind plecate la lucru sau în căutare de lucru peste hotare a alcătuit în 2013, conform estimărilor, 332,5 mii persoane”.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam