Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Martie 2014 | 12:01
Transferurile de valută străină în favoarea persoanelor fizice s-au redus în ianuarie cu peste 7%
Transferurile de bani din străinătate în favoarea persoanelor fizice au scăzut cu 7,4 la sută, în luna ianuarie, faţă de perioada similară a anului 2013, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei. „Este o evoluţie inversă faţă de anul trecut, când remiterile au depăşit nivelul dinaintea crizei financiare din 2009 cu peste 10 milioane de dolari SUA şi au ajuns la 99 de milioane de dolari”, apreciază experţii financiari, scrie Moldpres.
Intrările de bani pe canalul transferurilor prin băncile din Republica Moldova au atins, în prima lună a acestui an, 91,68 de milioane de dolari SUA. Peste 77 de milioane de dolari au fost transferate prin sisteme de transfer internaţional de bani utilizate în Moldova, fără deschiderea contului.

Datele BNM relevă o schimbare a structurii valutare a transferurilor prin aceste sisteme. Astfel, 38,0 la sută din remiteri au fost făcute în ianuarie 2014 - în euro, 28,5 la sută - în dolari SUA, iar 33,5 la sută - în ruble ruseşti. În prima lună a anului trecut, raportul a fost de 38,8% - transferuri în euro, 35,3% - în dolari şi 25,9% - în ruble ruseşti.

Valoarea transferurilor de valută din străinătate în favoarea persoanelor fizice, rezidente şi nerezidente, prin băncile din Republica Moldova a crescut în anul 2013 cu 7,6  la sută şi a ajuns la 1 miliard 609 milioane de dolari SUA. După o creştere pe parcursul a patru ani consecutivi, acestea s-au apropiat de nivelul dinaintea crizei, când intrările de bani pe canalul transferurilor prin bănci au atins, în 2008, aproximativ 1 miliard 660 de milioane de dolari SUA.

În anul 2009, transferurile s-au redus cu 30 la sută, pe fondul crizei economice şi financiare şi au revenit pe creştere în anul 2010.

Şapte din 10 dolari SUA intraţi în Republica Moldova pe canalul transferurilor prin bănci în favoarea persoanelor fizice, în 2013, au provenit din Federaţia Rusă, potrivit datelor BNM. Circa  9,3 la sută din transferuri au fost efectuate din Italia, 6,3 la sută - din Israel, 4,8 la sută - din SUA  şi 1,3 la sută - din Franţa. Banca Centrală menţiona că transferurile din aceste cinci ţări reprezintă 89.7 la sută din total.

Banca Naţională a Moldovei atrage atenţia asupra faptului că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din transferurile cetăţenilor Republicii Moldova ce lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale precum pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, diverse contribuţii primite de persoane fizice de peste hotare. Statisticile nu includ transferurile efectuate prin intermediul băncilor din raioanele din stânga Nistrului, ceea ce face dificilă compararea statisticii BNM cu statistica altor ţări.

Peste 700 de mii de moldoveni lucrează în străinătate, temporar sau permanent, indică date ale Băncii Mondiale, informaţiile fiind confirmate și de unii experţi locali.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam