Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Iulie 2014 | 14:35
Trei mii de de dolari – donaţi pentru organizarea taberei de informatică „TINCO”
Pentru desfăşurarea taberei de informatică „TINCO” au fost donaţi circa trei mii de dolari. Aceasta a demarat la 8 iulie cu participarea copiilor din familii social-vulnerabile şi elevilor de la Şcoala Internat nr. 2 din capitală, la iniţiativa unor tineri originari din Moldova ce îşi fac studiile peste hotare.
Potrivit Biroului pentru relaţii cu diaspora, organizatorii au strâns deja suma de 2950 de dolari, din cei 3000. În cadrul proiectului sunt binevenite contribuțiile financiare sau donații de calculator. Toate calculatoarele colectate vor fi transmise școlii internat după finisarea proiectului.

În cadrul proiectului, copiii vor urma un curs introductiv de programare. Inițiatorii proiectului își propun, de asemenea, să asigure vizibilitatea on-line a acestor copii, să-i învețe bazele programării și să-i obișnuiască să utilizeze resursele web pentru a acumula cunoștințe.

Participanții vor învăța să creeze o pagină web, să administreze un blog sau o pagină de social media, să gândească analitic și să editeze poze și video.
Tabăra de informatică „TINCO” va dura cinci săptămâni.

Organizatori ai proiectului sunt tineri moldoveni din diasporă, susținuți de organizația TEKEDU și Biroul pentru relații cu diaspora.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam