Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Aprilie 2017 | 11:21
Trei moldoveni au descoperit cum pot fi recoltate analizele de sânge prin respiraţie
O nouă premieră marca UTM revoluţionează sectorul nano în ingineria biomedicală, câştigând recunoaştere internaţională – asta după ce trei tineri, doctoranzi ai Universităţii Tehnice din Moldova au descoperit o metodă inedită ce permite recoltarea analizelor de sânge prin respiraţie. Este vorba despre doctoranzii Eugeniu Lazari, anul III; Vasile Postica şi Nicolai Ababii, anul I. Rezultatele lucrării ştiinţifice au fost selectate pentru coperta frontală a unei reviste germane de specialitate – SMALL Nano-Micro.
Potrivit unui comunicat al UTM, noua metodă propusă este absolut non-invazivă, oferind posibilitatea de a recolta probele prin expirarea de către pacient a aerului inspirat, în urma căreia se stabilește nivelul concentrației de acetonă – la pacienții diabetici acetona se elimină prin respirație, iar cu ajutorul nanosenzorilor elaborați ar putea fi detectată în concentrații foarte mici. Altfel zis, nanomaterialul respectiv poate servi ca materie primă sau nanoblocuri constructive pentru fabricarea senzorului eficient de depistare a acetonei pentru aplicații biomedicale în monitorizarea diabetului.

Astfel, tehnologia propusă de cercetătorii UTM reprezintă un pas important în domeniul nano-științei și nano-ingineriei, prezentându-se ca un candidat perfect pentru o serie de aplicații în domeniul nano-electronicii și nano-ingineriei biomedicale, în particular în analiza respirației, în tratamentul pacienților cu diabet zaharat.

Cercetările au fost efectuate în cadrul Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală, FCIM-UTM, în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Kiel și Max-Planck-Institut for Solid State Research din Germania. Rezultatele obținute au fost acceptate după trei nivele de recenzii a câte trei, patru recenzenți-experți în revista internațională specializată SMALL (Micro-Nano).

Revista SMALL se poziționează printre revistele multidisciplinare de vârf, care acoperă un spectru larg de subiecte la scară nano- și micro-, aflându-se la joncțiunea dintre știința materialelor, chimie, fizică, inginerie, medicină și biologie.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam