Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Iunie 2014 | 11:34
Trei scriitori din Republica Moldova traduşi în neerlandeză
Trei scriitori din Republica Moldova figurează în sumarul numărului special dedicat literaturii române de revista neerlandofonă „Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift”. Lansarea operelor acestora va avea loc miercuri, 11 iunie, la biblioteca „Permeke” din Anvers, în cadrul festivalului internaţional de poezie „Felix Poetry Festival”.
Scriitorii contemporani din Republica Moldova: Iulian Ciocan, Irina Nechit, Nicolae Spătaru și Varujan Vosganian, Adela Greceanu, Marin Mălaicu-Hondrari, Ofelia Prodan sunt din România, alături de clasicii Slavici, Rebreanu, Blaga, Max Blecher, Gib Mihăescu și moderniștii Gellu Naum, Virgil Teodorescu, Cristian Popescu au fost traduși de Jan Willem Bos și Jan Mysjkin.

Potrivit Institutului Cultural Român din Bruxelles, o antologie de poezie din Republica Moldova în traducere neerlandeză va apărea și în luna ianuarie 2015.

„Acest număr trebuie privit ca o prelungire a demersului din antologiile pe care Jan Willem Bos și cu mine le-am realizat deja în ultimii ani: două ediții ale revistei „Deus ex Machina”, două antologii de poezie la Poëziecentrum și o antologie de proză la editorul Atlas. Mai bine de jumătate dintre autorii prezenți în sumar sunt traduși pentru prima dată în neerlandeză”, precizează poetul, eseistul și traducătorul Jan Mysjkin.

Revista Gierik NVT a fost lansată în 1983, la Anvers și apare de patru ori pe an. Numărul special consacrat literaturii române apare cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, în cadrul strategiei sale de sprijinire a traducerilor și a traducătorilor de literatură română. Includerea celor trei scriitori basarabeni face parte din strategia ICR Bruxelles de promovare a integrării Republicii Moldova în spațiul cultural european.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam