Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Februarie 2018 | 18:55
Tudor Spătaru – chimistul moldovean apreciat peste ocean
Are o carieră de succes peste hotare, dar totuşi regretă că nu a fost apreciat şi acasă. Este vorba despre Tudor Spătaru, unul dintre puţinii moldoveni care s-a remarcat ca cercetător în una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. Echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni” vă prezintă povestea de viaţă a profesorului moldovean care-i învaţă chimia pe americani.
S-a născut în satul Cubolta, raionul Sângerei, iar grație pasiunii sale față de biologie și chimie a ajuns să lucreze alături de cei mai tari specialiști din lume.

A avut mare noroc de un profesor din Italia, care i-a deschis ușile pentru o carieră, reușind să-și valorifice potențialul său în științele exacte. 

A lucrat la Universitatea din Padova timp de cinci ani, unde a cercetat rezonanţa nucleară. Iar de mai bine de zece ani predă chimia la Universitatea Columbia din New York.

Cercetătorul rămâne în continuare pasionat de munca sa şi, chiar dacă este deja autorul a peste o sută de lucrări în chimie, mai are de scris pe cea mai importantă, acţiunea vitaminei B12 asupra altor molecule în organismul omului.

Nu a rupt legăturile cu Academia de Științe din Moldova, ba din contra, a reușit să motiveze un grup de cercetători de la noi să se implice în proiecte americane și să studieze beneficiile vitaminei B12.

Tudor Spătaru se consideră un norocos, pentru că poate să activeze la standarde înalte de cercetare din SUA, fiind incomparabile cu toate centrele de studiere din întreaga lume.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam