Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
21 Ianuarie 2014 | 14:23
UE încurajează emigranţii moldoveni să-şi deschidă afaceri acasă
Şapte moldoveni din raioanele Teleneşti, Şoldăneşti, Orhei şi Rezina, care au muncit în străinătate, au fost ajutaţi să lanseze şi să dezvolte afaceri acasă, în cadrul proiectului „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, informează Moldpres.
Pentru proiectul care a demarat pe 1 aprilie 2011 au putut aplica emigranţii din Republica Moldova sau rudele lor. În cadrul proiectului, a fost deschisă o fermă de iepuri, o întreprindere de prelucrare a fierului forjat, un atelier pentru reparaţia tehnicii agricole, un laborator mobil electrotehnic și a fost procurat un laborator mobil de extragere a mierii de albine. Un beneficiar şi-a dezvoltat afacerea de producere, ambalare şi comercializare a făinii de porumb, iar un agricultor a beneficiat de asistenţă pentru cultivarea coacăzei şi a agrişului. Fiecare dintre cei şapte beneficiari au primit între 10 şi 15 mii de euro pentru dezvoltarea afacerilor.

„Migraţia poate contribui la dezvoltarea ţărilor de origine, dacă banii câștigați în străinătate ar fi investiți în activităţi cum ar fi lansarea întreprinderilor mici şi mijlocii”, a menţionat şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Oficialul a subliniat că, în cadrul acestui proiect, au fost create 22 de locuri de muncă.

De asemenea, în baza aceluiași proiect, în raionul Orhei, a fost deschis un Centru de resurse pentru antreprenori, iar mai multe persoane au fost instruite în domeniul iniţierii şi dezvoltării afacerilor.

Proiectul a fost finanţat de UE şi implementat de organizaţia Hilfswerk Austria Intrenational.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam