Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Septembrie 2018 | 12:32
Un artist plastic moldovean, stabilit în Belgia, a vernisat o expoziţie la Muzeul de Arte
Artistul plastic Ion Chişcă, stabilit cu traiul în Belgia, a revenit la Chişinău, vernisând o expoziţie de grafică şi pictură. Inaugurarea acesteia a avut loc la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Am avut o propunere ca să fac o expoziție la Muzeul de Artă și am fost surprins plăcut. Sunt expuse în jur de 40 de lucrări. Încerc să-mi expun viziunea personală pe pânză și pe hârtie, puțin mai decorativ ca alții. Am ales o strategie consumată încă de pe timpurile studenției la Academia de Arte din Tallin, pe marginea suprematismului, dar sărit puțin în altă direcție. Folosesc elemente decorative reprezentative neamului nostru”, a declarat artistul Ion Chișcă.

Tema compoziţiei este  simbolul ,,scării'', ce urcă spre cer. Tematica picturilor vizează drepturile omului, ele fiind expuse şi în incinta Parlamentului European.

„Este o expoziție ce face parte dintr-un proiect al muzeului, ce are drept scop promovarea artiștilor plecați peste hotare, dar care s-au manifestat plenar în spațiile culturale unde se află în ultimii ani. Ion Chișcă, după 15 ani, revine în cadrul acestei expoziții personale, pentru că dânsul a mai fost prezent în cadrul bienalei internaționale de pictură ca artist local și în același timp ca artist din Belgia”, a menționat directorul Muzeului Naţional de Artă din Chişinău Tudor Zbîrnea.

Ion Chișcă s-a născut la 14 februarie 1964, în satul Ruseni, raionul Edineț. Și-a făcut studiile la Școala medie republicană de arte plastice din orașul Chișinău, actualmente Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”  în clasa pictorului Igor Vieru și în perioada 1983-1990 – la Universitatea de Arte Frumoase și Design de la Tallinn, Estonia, iar masteratul – în Belgia.  În anii 1990-2000 a activat în calitate de profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Expoziția va fi deschisă până pe data de 30 septembrie.

Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam