Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Decembrie 2015 | 15:01
Un cetăţean moldovean a fost condamnat pentru activitate de mercenar
Un cetăţean al Republicii Moldova a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru activitatea mercenarilor. Sentinţa a fost dictată de Judecătoria sectorului Centru după ce procurorii i-au demonstrat participarea la conflictul armat din estul Ucrainei.
Potrivit Procuraturii Generale, în primăvara anului 2014, s-a înrolat pentru satisfacerea serviciului militar în Batalionul „Sparta” al forţelor separatiste din regiunea Doneţk, în cadrul căruia, contra unei remunerări băneşti, a participat, în calitate de ostaş, la conflictul armat din estul Ucrainei.

Inculpatul, în vârstă de 23 de ani, a fost reţinut pe 5 noiembrie curent, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, iar fiind audiat de procurori şi-a recunoscut vinovăţia. Sentinţa este cu drept de atac în condiţiile şi termenul prevăzut de lege.

Din anul 2014 până în prezent, cinci persoane au fost condamnate pentru acţiuni similare. În prezent, alte patru persoane continuă să fie cercetate penal, una dintre acestea fiind deja deferită justiţiei, urmând ca instanţa de judecată să se expună asupra vinovăţiei acesteia.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam