Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Iulie 2014 | 15:06
Un grup de moldoveni au devenit mediatori interculturali la Padova, Italia
14 cetăţeni moldoveni stabiliţi în Italia, alături de alţi migranţi, au luat parte la un curs de mediere interculturală care are scopul de a facilita calea integrării în societatea-gazdă. În cadrul proiectului migranţii au avut ocazia să asculte lecţiile mai multor profesionişti italieni din domeniul sociologiei, antropologiei, psihologiei, juridicii şi asistenţei sociale.
Obiectivul programului a fost de a forma o figură profesională capabilă să activeze în diferite sectoare. Mediatorul exercită funcția de legătură între migranți şi răspunsurile la problemele acestora oferite de către serviciile publice din teritoriu, este un ghid al comunicării între migranți şi populația gazdă a țării.

Oportunitatea de a cunoaşte mai multe despre procesele migratorii globale şi a integrării a fost acordată celor 69 de participanți de diferite etnii înscrişi la curs, care au demonstrat că o societate multiculturală şi multietnică poate relaționa şi conviețui în prietenie şi egalitate prin cunoaşterea reciprocă.Cei mai numeroşi, ca naționalitate, au fost cetățenii moldoveni, 14 la număr de diferite vârste cuprinse între 23 – 50 de ani. Printre aceştia sunt deja persoane care exercită sau au exercitat funcția de mediator sau  cultural. Majoritatea dintre ei se află pe teritoriul Italiei de mai mulți ani şi sunt membri activi ai diasporei din peninsulă.

Iniţiativa acestor cursuri aparţine moldoveanului Nicolae Dumbrăvanu, membru la Comisiei Migranţilor din Padova. Acest proiect a fost susținut de către Antonella Ferrandino, director administrativ al Departamentului de Amplasare şi Integrare din cadrul primăriei oraşului Padova. Departamentul în cauză susține şi valorifică culturile prezente în societatea italiană prin participarea asociațiilor, promovând principiului conviețuirii pacifice, prin comunicare şi solidaritate, susținând integrarea cetățenilor imigranți în cadrul comunității locale.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam