Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Octombrie 2014 | 13:18
Un moldovean aflat de 10 ani în robie în Rusia a ajuns acasă
Un moldovean aflat de 10 ani în sclavie, într-o casă de lux din suburbia Moscovei a fost ajutat de Congresul Diasporelor Moldoveneşti să ajungă acasă.
Potrivit Congresului Diasporelor Moldovenești, bărbatul în vârstă de 50 de ani efectua cele mai grele munci de pe lângă curtea casei, iar din cauza că și-a pierdut pașaportul, nu putea ieși nicăieri din ograda casei.

Sursa citată menționează că recent moldoveanul a fost diagnosticat cu cancer. „Ca urmare, acesta a devenit inapt de lucru, iar proprietarii casei pentru a scăpa de el, au contactat-o pe  fosta soție a bărbatului și au cerut ca bărbatul să fie luat acasă”, menționează Alexandr Kalinin, preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti.

Astfel, la sediul acestei organizații s-a adresat fosta soție a lucrătorului migrant. Bărbatul, care a trăit în condiții inumane, se afla într-o stare gravă și nu avea nici acte de identitate, a povestit femeia.

„Când m-am întors după el, l-am găsit zăcând la pământ, în afara curții. Stăpânii casei strigau că nu vor să își asume responsabilitatea pentru el, în cazul în care va deceda la ei în casă. Cum poți să procedezi în asemenea mod cu o persoană care timp de 10 ani a lucrat pentru tine?”, se întreabă femeia.

Cu ajutorul reprezentanților Congresului Diasporelor Moldovenești, bărbatului, i-au fost perfectate actele necesare, iar soților le-au procurate bilete de tren spre Vălcineț. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam