Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Martie 2017 | 18:45
Un moldovean creşte legume în SUA
În grădina lui Valeriu Sireţanu care a emigrat de 16 ani în Statele Unite ale Americii (SUA), găseşti roşii, castraveţi, ceapă şi alte legume pur ecologice. Deşi este departe de casă şi au trecut mulţi ani de când şi-a găsit idealurile împlinite, dragostea pentru agricultură şi gospodărie a rămas aceeaşi, scrie moldovatimes.com.
Din experiența acumulată în agronomie, este impresionat de planificarea existentă în toate ramurile agricole din SUA, care valorifică atât potențialul economic, cât și capitalul uman. El a reușit să viziteze multe state, ca să înțeleagă complexitatea politicilor agrare din America de Nord.

Moldoveanul spune a fost nevoit să ia viața de la capăt, să învețe să construiască afaceri, să-și facă relații noi, chiar și să studieze în termeni foarte rapizi limba engleză. Ceea ce apreciază în SUA este respectul autorităților față de antreprenori, care se bucură de o largă libertate și de drepturi protejate de către stat, iar de această oportunitate se folosesc mulți cetățeni moldoveni ajunși în SUA, care pornesc ușor o afacere.
 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam