Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Iulie 2014 | 16:51
Un moldovean participă la cea mai lungă cursă de alergări din lume
Un moldovean va participa la cea mai lungă cursă de alergări din lume, „Everestul ultramaratoanelor” - aşa a numit publicaţia „The New York Times” cursa Self-Transcendence. Această cursă de alergări constă din 5649 de ture de aproximativ 883 de metri, care trebuie completate într-un interval de 52 zile. De la 6 dimineaţa şi până la miezul nopţii, alergătorii trebuie să acopere în fiecare zi 95-100 km pentru a se încadra în limita de timp.
Anul acesta, pentru prima dată în istoria evenimentului, participă şi un moldovean - Veaceslav Dodonu, economist de profesie, originar din Chişinău. În doisprezece ani de experienţă sportivă, Teekshanam - cum îl numesc colegii de pe traseu, a finisat zece ultramaratoane şi patru curse de mai multe zile. Performanţele sale personale includ 580 mile (933 km) la cursa de 10 zile şi 360 mile (579 km) la cursa de 6 zile. El mărturiseşte că s-a antrenat timp de doi ani pentru prima lui încercare la cursa de 3100 mile.

Întrebat de ce face aceasta, Teekshanam spune că puterea fizică este doar o parte a ecuaţiei, fiecare participant aleargă atât o cursă exterioară, dar şi una interioară. Satisfacţia de a acoperi această distanţă uriaşă este un sentiment nemaipomenit. De fapt, oricare dintre participanţi va răspunde că starea de mulţumire pe care o simt este una rară.

Potrivit Federaţiei de Atletism din Moldova, participanţii la acest tip de curse trebuie să aibă curaj, condiţie fizică bună, concentrare şi capacitatea de a rezista la oboseală, plictiseală şi traume minore. Provocarea e cu atât mai mare, cu cât itinerarul alergătorilor este în jurul unui cartier de locuit din Queens, New York, pe un drum de beton şi în căldurile înăbuşitoare ale verii.

La data de 15 iulie 2014, la încheierea unei luni întregi de efort, alergătorul moldovean are un rezultat de 1772,08 mile (2851,9 km), ceea ce înseamnă că a depăşit ecuatorul cursei.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam