Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Februarie 2014 | 13:45
Un norvegian realizează un film, inspirat de o experienţă personală în Moldova
Republica Moldova a fost sursa de inspiraţie pentru regizorul norvegian, David Kinsella, pentru trilogia “Stone, Water, Flame”. Peliculele au la bază experienţa personală trăită în diferite ţări, iar una dintre ele este şi ţara noastră.
Potrivit unui comunicat de presă, filmul “The Ocean Inside” urmează să fie realizat în vara acestui an în Moldova, iar versiunea pentru festivaluri a trilogiei urmează să fie gata în 2016. Celelalte două pelicule din trilogie au fost filmate în Sudan - “The Temptress” şi în Coreea de Nord - “The Wall”.

„The Ocean Inside” este un documentar despre etica vieţii. Filmul spune povestea unei fete de 16 ani care îşi găseşte un job peste hotare, dar, de fapt, urmează să fie vândută unui bordel din Italia. Un orb pe care îl întâlneşte din întâmplare o smulge din ghearele traficanţilor. Pelicula va fi o coproducţie a norvegianului cu studioul autohton, Kinematique.Moldova ocupă un loc aparte în inima lui David Kinsella. Regizorul a vizitat pentru prima dată ţara noastră în 2009, când a reprezentat Institutul de Film norvegian cu documentarul “A Beautiful Tragedy” la Festivalul Internaţional de Film “Cronograf”.  Pelicula a fost nominalizată la categoria cel mai bun film.

Istoria personală a lui Kinsella legată de Moldova nu este cea mai fericită şi a început atunci când acesta s-a angajat într-o relaţie amoroasă cu o moldoveancă. De fapt, Kinsella s-a lăsat prins în plasa unei escroace care s-a folosit de bunătatea norvegianului şi l-a stors de bani. Fata a considerat bunătatea lui Kinsella drept o slăbiciune de care a profitat pentru a se îmbogăţi. Mai mult, norvegianul a fost profund dezamăgit de faptul că, pentru ea, acest comportament nu înseamnă o încălcare a normelor morale. Istoria l-a făcut pe David Kinsella să-şi revadă principiile vieţii.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam