Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Aprilie 2014 | 13:33
Un nou Centru de Dezvoltare a Carierei, lansat la Rezina
Un al doilea Centru de Dezvoltare a Carierei a fost lansat, joi, în oraşul Rezina. Instituţia va ajuta şomerii calificaţi, emigranţii moldoveni întorşi acasă şi absolvenţii în obţinerea unui loc de muncă în Moldova. Obiectivul principal al Centrului de asistenţă în carieră SYSLAB din Rezina este de a motiva, instrui şi acorda sprijin persoanelor şomere.
Centrul aplică metodologia SYSLAB, elaborată de către SYSLAB International AS din Norvegia, care îmbină lucrul în echipă, consiliere şi formare profesională, promovarea antreprenoriatului şi crearea unei reţele de parteneriat între angajatori şi potenţialii angajaţi.

„Centrele SYSLAB oferă abordări inovatoare pentru locuri de muncă durabile şi un model de antreprenoriat demn de urmat. Respectivele centre ne ajută să creăm mai multe oportunităţi pentru persoanele fără loc de muncă din această regiune şi, astfel, să prevenim exodul forţei de muncă calificată din ţară”, a menţionat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

„Este destul de dificil, însă nu imposibil, pentru o persoană care a fost şomeră un timp mai îndelungat să se angajeze în câmpul muncii. Acest fapt l-am demonstrat deja la Chişinău. Centrele SYSLAB vor promova spiritul antreprenorial în întreprinderile mici şi mijlocii din regiunile ţării, inclusiv Rezina, ceea ce reprezintă un factor esenţial în generarea unor noi locuri de muncă”, afirmă reprezentantul companiei SYSLAB International AS, Per Erik Rasmussen.
Un centru similar a fost deschis la Chişinău în luna iunie 2013, în cadrul căruia 105 persoane au beneficiat de instruire şi consultări individuale, dintre care 67 au fost plasaţi în câmpul muncii în Moldova.

Guvernul planifică deschiderea a patru Centre de Dezvoltare a Carierei, cu sprijinul proiectului „Antreprenoriat inovativ pentru angajare durabilă”, implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

În 2013, rata şomajului în Republica Moldova a constituit 5,1%, fiind mai mică în comparaţie cu anul precedent (5,6%). Şomajul a afectat mai mult bărbaţii (60,2% din numărul total de şomeri), precum şi persoanele care locuiesc în zonele urbane (58,3%), se arată într-un comunicat de presă.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam