Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Octombrie 2014 | 15:39
Un nou seminar de integrare a studenţilor basarabeni, desfăşurat la Paris
Zeci de studenţii moldoveni veniţi în Franţa au participat, sâmbătă, 4 octombrie, la seminarul de orientare şi integrare a studenţilor basarabeni din Paris. Studenţii nou-veniţi în Franţa au aflat de la colegii lor mai mari informaţii privind cazarea, studiile şi găsirea unui job.
Solicitată de trm.md, Doina Guzun, președinta Asociației „Jeunes Moldaves”  ne-a comunicat că au fost abordate mai multe tematici, printre care: studiile de licenţă, masterat şi doctorat. Un subiect aparte a ţinut de activităţile şi reuşitele asociaţiei „Jeunes Moldaves”.

„În urma acestui seminar am aflat multe lucruri în ceea ce privește integrarea tinerilor în Franța. Mi-a plăcut prezentarea detaliată şi clară despre obținerea bursei, alegerea parcursului universitar şi chiar al unui post de lucru. A fost seminarul care a reuşit să-mi capteze interesul. Un mare mulțumesc organizatorilor pentru efortul depus”, a confesat Valentina Vlas, studentă la Université  Paris Ouest Nanterre la Défense.

Şi trainerii seminarului au remarcat pentru trm.md importanţa unor astfel de întruniri cu proaspeţii studenţi. „În cadrul seminarul am prezentat cum trebuie să se integreze studenții basarabeni în societatea franceză. În același timp, am vorbit despre partea administrativă cum ar fi înscrierea la Universitate, obținerea unui loc de cazare, obținerea unei burse şi avantajele studenților în Republica Franceză”, a declarat Lungu Svetlana, fostă studentă la Universitatea Sorbonne din Paris.Liliana Roșca, specialist în domeniul managementului cultural, ne-a comunicat că la seminar au fost prezenţi peste 40 de persoane, dintre care, tineri care doresc să-şi facă studiile, studenți şi reprezentanți ai asociațiilor diasporei moldovenești din Franța. „Consider că cei care au fost prezenți la eveniment, au primit informațiile necesare, iar desfășurarea a avut loc într-o atmosferă familială şi productivă”, a declarat corespondenta Radio Moldova.

Potrivit organizatorilor, scopul seminarului este de a oferi sfaturi și practici utile în ceea ce privește sistemul administrativ, social şi cel educațional din această ţară. Astfel de seminare vor fi organizate şi în alte oraşe franceze.

Organizatorul evenimentului este Asociația studenților moldoveni aflați la studii în Franța „Jeunes Moldaves en France”, cu sprijinul Asociației Mediatice „Pro-Diaspora France”, Asociației „Union interculturelle – Constellation Culture” și Asociația Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam