Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
31 Martie 2014 | 15:22
Un pictor moldovean va picta în piaţa „Du Tertre” din Paris
Pictorul moldovean Petru Băţ a obţinut autorizaţia Primăriei Paris de a picta pe arhicunoscuta piaţă „Du Tertre” din sectorul Montmartre al capitalei franceze, în perioada 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015.
Potrivit neodacii.com, oportunitatea de a ocupa un  perimetru în aleea destinată artiștilor plastici a survenit după ce Petru Băț a devenit laureat al unui concurs al pictorilor portretiști, organizat de Primăria Paris, la începutul acestui an.

Activitatea în piață este reglementată și gestionată din anul 1980 de către serviciile din domeniul culturii ale Primăriei Parisului. Aceasta autorizează fiecare artist-expozant și îi impune, totodată, să prezinte doar lucrări originale. Această dispoziție garantează autenticitatea și unicitatea fiecărui tablou.

E de menționat că picturile artistului moldovean Petru Băț sunt cunoscute atât în Franța, cât și în SUA, Anglia, Germania, Moldova, România, unde operele sale sunt păstrate în colecții private.

Printre realizările plasticianului, se numără vernisajul în cunoscuta sală de expoziții  „Grand Palais” localizată pe Champs-Élysées. Atunci juriul, în urma unei alegeri riguroase, i-a acordat distincția „Toile d'or de l'an 2011” pentru opera de artă „Pont des Arts”.

Petru Băț este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. El a emigrat în Franța în 2002 din cauza persecuțiilor, care au fost exercitate asupra mai multor participanți la manifestațiile anticomuniste.
 
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam