Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Septembrie 2014 | 14:24
Un poet basarabean va participa la proiectul „Transpoesie” din Bruxelles
Lirica basarabeană va fi prezentată în premieră în cadrul proiectului „Transpoesie” prin participarea poetului Vasile Gârneţ. La eveniment participă treizeci de poeţi din tot atâtea ţări, iar în fiecare an, tema poeziilor coincide cu cea a anului european, în 2014 aceasta fiind „mişcarea”.
Proiectul „Transpoesie” va debuta joi, 25 septembrie, cu lecturi de poezie şi muzică, la care va participa şi Doina Ioanid. Vernisajul expoziţiei de poeme va avea loc vineri, 26 septembrie la Galeria Anspach şi va celebra Ziua europeană a limbilor.

Potrivit organizatorilor, poeţii Doina Ioanid din România şi Vasile Gârneţ din Republica Moldova fac parte din acest program de anvergură. Călătorii belgieni sau străini vor putea citi în română, franceză şi neerlandeză poezia Doinei Ioanid, scrisă special pentru cea de-a patra ediţie a festivalului, dar şi poezia „Peisaj în mişcare” a lui Vasile Gârneţ (traduceri de Jan H. Mysjkin).

Asocierea Institutului Cultural Român Bruxelles la acest proiect vizează atât creşterea vizibilităţii poeziei, a culturii şi a limbilor străine în rândul publicului larg, cât şi accentuarea rolului fundamental al traducătorilor.

Acest proiect lansat de EUNIC Bruxelles își propune să readucă lirica românească în transportul în comun din capitala Belgiei.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam