Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Septembrie 2014 | 16:50
Un poet moldovean participă în premieră la proiectului „Transpoesie” din Bruxelles
În capitala Belgiei a demarat cea de-a patra ediţie a proiectului „Transpoesie” organizat de Reţeaua europeană a institutelor culturale naţionale (EUNIC) din Bruxelles, la care participă în premieră şi Republica Moldova. Ambasada Republicii Moldova la Bruxelles a venit cu iniţiativa participării unui poet moldovean, cu lucrarea sa, în cadrul acestui proiect la care participă 30 de poeţi din tot atâtea ţări, Moldova fiind reprezentată de către poetul Vasile Gârneţ.
Proiectul are drept scop sporirea vizibilității poeziei, a culturii şi a limbilor străine în rândul publicului belgian, în special prin intermediul  transportului comun din Bruxelles, precum și  accentuarea rolului fundamental al traducătorilor. În fiecare an, tema poeziilor coincide cu cea a anului european, în 2014 aceasta fiind „mişcarea”, anunță Ambasada Moldovei în Belgia.

Călătorii belgieni sau străini vor putea citi în română, franceză şi neerlandeză poezia „Peisaj în mişcare” a lui Vasile Gârneţ, scrisă special pentru această a patra ediţie a festivalului (traduceri de Jan H. Mysjkin). Lirica românească va mai fi prezentă în transportul comun din Bruxelles și prin participarea poetei Doina Ioanid din România. 

„Transpoesie” a debutat  la Bozar (Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles), cu lecturi de poezie şi muzică. Vernisajul expoziţiei de poeme a avut loc vineri, 26 septembrie, la Galeria Anspach şi a celebrat Ziua europeană a limbilor. Seri literare vor mai  fi organizate la Institutul Balassi și la sediul librăriei Passa Porta, în prezenţa poeţilor din Austria, Estonia, Franţa, Italia, Lituania, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia şi Ungaria.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam