Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Septembrie 2014 | 16:35
Un scriitor moldovean, laureat al unui Festival Internaţional de Creaţie Literară
Scriitorul şi jurnalistul Alexandru Şchendrea a obţinut Premiul „Alexandru Sihleanu” în cadrul Festivalului Internaţional de Creaţie Literară "Titel Constantinescu”. Cea de-a VII-ea ediţie a festivalului a avut loc recent la Edineţ (Republica Moldova) şi în oraşul Râmnicul Sărat (România).
Alexandru Şchendrea a prezentat la Festivalul “T. Constantinescu” romanul “Satul de graniţă”, iar premiul constă în publicarea cărţii la o editură.

Autorul a specificat că romanul „Satul de graniţă” prezintă viaţa dintr-un sat de frontieră din Republica Moldova până la venirea sovieticilor. “Cititorii vor afla din carte despre trăirile şi dramele locuitorilor satului meu de baştină, Medeleni, în contextul relaţiilor dintre localnici şi soldaţii de la pichetul de grăniceri”, a menţionat pentru Moldpres Alexandru Şchendrea.

În acelaşi timp, criticul literar Ion Ciocanu a subliniat într-un comentariu despre romanul „Satul de graniţă” că „scrierea sa e un roman nu doar al ţăranului Mircea Stancu, trecut prin viaţă demn cu toate faptele sale bune şi cu păcatele sale regretate în rugăciunea din final, dar şi al întregului nostru popor”.

Festivalul „Titel Constantinescu” a reunit peste 1000 de lucrări de proză, poezie, dramaturgie şi critică literară în limba română ale unor autori din Grecia, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Ucraina, Ungaria etc.

Alexandru Şchendrea este veteran al conflictului armat de la Nistru, despre care a scris cartea „În faţa ta”, cronica unor notiţe de pe front.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam