Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Aprilie 2016 | 15:15
Un tânăr moldovean a fost selectat să joace pentru echipa americană de baschet NBA
Un tânăr din Republica Moldova va juca pentru una dintre cele 30 de echipe din liga profesionistă americană de baschet. Cel care a atras atenţia echipei „Chicago Bulls” din NBA este Vasile Talpă, membru al echipei de volei USM-Bostavan. Tânărul în vârstă de 24 de ani a fost remarcat datorită înălţimii sale, iar experienţa din volei şi aptitudinile sale de joc au fost înalt apreciate.
„ În toamna anului 2015, eram într-o călătorie de afaceri la Chișinău atunci când l-am întâlnit din coincidență pe Vasile. Mergea pe stradă și m-a impresionat înălțimea lui. Am fost plăcut surprins atunci când am aflat că joacă volei. Am păstrat legătura. Cred că după câteva luni de antrenamente, Vasile va fi pregătit de o nouă provocare”, a afirmat pentru BBC-inline Mike Kowalski, pioner NBA.

Conform presei internaționale, Vasile a semnat un contract pe un termen de patru ani cu „Chicago Bulls”, una dintre cele mai bune echipe de baschet din SUA, în care au jucat vedetele baschetului precum: Michael Jordan, Dennis Rodman, Scottie Pippen și alții. BBC-inline nu a menționat însă cât timp jucătorul moldovean se va antrena până va intra oficial pe terenul de baschet, dar a specificat că după ce i-au fost evaluate performanțele, s-a ajuns la concluzia că acesta poate ajunge în scurt timp unul dintre cei mai buni jucători de la NBA, notează Bostavan.

„Primul antrenament al lui Vasile va avea loc în data de 18 aprilie. Dacă Vasile demonstrează că este priceput, îl vom selecționa. Ne-am gândit mult la acest lucru și sperăm că am luat decizia corectă. Nu întâlnești pe stradă în fiecare zi tineri care au capacitățile și înălțimea lui. Este un tânăr care are un potențial mare, dar va trebui să demonstreze că merită să facă parte din echipa noastră”, a declarat Fred Hoiberg, antrenorul echipei „Chicago Bulls”.

Conform unei statistici a NBA, media înălțimii printre jucători este de 2,01 metri, iar moldoveanul Vasile Talpă are 2,14 metri înălțime și o greutate de 95 de kilograme. Mai mult, tânărul atinge cu mâna coșul de baschet, iar jucătorii cu o asemenea înălțime sunt deseori recrutați de echipele de baschet din NBA, lucru care s-a întâmplat și în cazul moldoveanului.

Înainte de a deveni voleibalist în echipa USM-Bostavan, tânărul din satul Târșiței din raionul Telenești și-a făcut serviciul militar în Brigada 1 Infanterie Motorizată la Bălți, fiind considerat atunci, cel mai înalt soldat din Armata Națională. Vasile joacă volei de mic copil, iar în sala de sport petrece zilnic câte patru ore.

„Am fost plăcut surprins și nu m-am gândit că voi ajunge vreodată să joc pentru NBA. Țin să îi mulțumesc echipei USM-Bostavan și antrenorului meu, Alexandru Dudicov pentru faptul că a avut încredere în mine, m-a îndrumat și a contribuit la dezvoltarea aptitudinilor mele. Îmi pare rău să mă despart, dar sper că astfel voi contribui la promovarea sportului moldovenesc. Plec în Statele Unite ale Americii peste două săptămâni. Orice început este unul greu, dar sper să nu îi dezamăgesc pe cei care m-au selectat. Voi încerca să învăț cât mai repede ca să pot duce faima țării noastre peste ocean”, a menționat optimist tânărul.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam