Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Iulie 2014 | 11:12
Uniunea Europeană va susţine Moldova în gestionarea pieţei muncii
Un proiect pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în domeniile ocupării forţei de muncă, incluziunii sociale şi migraţiei a fost aprobat în cadrul şedinţei de marţi, 15 iulie, de către Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică, prezidată de prim-ministrul Iurie Leancă.
Proiectul, care are un buget de cinci milioane de euro şi va fi realizat timp de patru ani, îşi propune consolidarea capacităţilor instituţionale şi modernizarea autorităţilor publice responsabile de dezvoltarea pieţei muncii, promovarea politicilor şi măsurilor eficiente de ocupare şi incluziune socială şi dezvoltarea serviciilor moderne în acest sector, îmbunătăţirea dialogului social pe piața muncii, şi asigurarea impactului pozitiv al migrației pentru dezvoltarea ţării. 

Un alt obiectiv al proiectului vizează realizarea programelor de reintegrare socio-economică şi profesională a migranţilor moldoveni pe piaţa muncii din Republica Moldova, precum şi susţinerea lor prin informarea despre posibilitățile de reîntoarcere acasă.

Până în prezent, Republica Moldova a realizat două proiecte în domeniu, în cadrul Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova - Uniunea Europeană. Primul proiect, finalizat în luna februarie 2012, a contribuit la îmbunătățirea capacităților instituționale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin crearea unui sistem de comunicare modern, lansarea softului „migrația forței de muncă” pentru monitorizarea fluxurilor de migranţi, precum şi informarea cetățenilor moldoveni despre canalele legale de migraţie și posibilitățile pieței muncii prin intermediul Centrului de Apel și Centrelor de Informare despre Piața Muncii.

Cel de-al doilea proiect este în proces de realizare şi se axează pe continuarea și completarea acţiunilor proiectului menţionat. Ambele proiecte sunt puse în aplicare cu sprijinul Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă din Suedia, se spune într-un comunicat de presă al Guvernului.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam