Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Iulie 2014 | 09:52
Universitatea Erasmus din Rotterdam a donat notebook-uri copiilor unei şcoli-internat din Chişinău
Participanţii la tabăra de informatică pentru copiii din familii social-vulnerabile şi elevii şcolii-internat nr. 2 din Chişinău vor beneficia de calculatoare donate de Şcoala de Management a Universităţii Erasmus din Rotterdam, Olanda.
Potrivit Ministerului Afacerilor de Externe şi Integrării Europene, instituţia de învăţământ a donat 15 notebook-uri, un proiector, două staţii de servere, un monitor şi două routere. Deşi bunurile donate nu sunt noi acestea sunt perfect funcţionale şi pot fi utilizate o perioadă îndelungată. La finele taberei de informatică, calculatoarele şi celelalte bunuri vor fi donate copiilor pentru dezvoltarea în continuare a capacităţilor în domeniul IT.

Un aport important în donarea calculatoarelor de către Universitatea Erasmus l-a jucat profesorul moldovean Viorel Roşcovan, care activează în cadrul Şcolii de Management a instituţiei de învăţământ în cauză şi care a intervenit cu iniţiativa dată către administraţia Universităţii. Ambasada Republicii Moldova la Haga a acordat sprijin logistic la transportarea în Republica Moldova a bunurilor donate.

Pe parcursul activităţilor organizate în cadrul taberei de informatică, copii din familii social-vulnerabile şi elevi ai Şcolii internat nr. 2 din capitală vor învăţa să creeze o pagină web, să administreze un blog sau o pagină de social media, să gândească analitic şi să editeze poze şi video.

Amintim că activităţile sunt organizate la iniţiativa unor tineri din diasporă, organizatori şi premianţi ai Galei studenţilor originari din Republica Moldova , susţinuţi de organizaţia TEKEDU şi Biroul pentru Relaţii cu Diaspora. Tabăra a cărei start a fost dat la 8 iulie va dura cinci săptămâni.

Informaţii adiţionale privind tabăra de informatică pot fi accesate la pagina web -https://www.indiegogo.com/projects/a-computer-science-school-for-moldova-s-underprivileged-youth
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam