Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Iunie 2018 | 20:00
Valentina Geamănă – moldoveanca care de 19 ani munceşte în Italia, fiind cu gândul acasă
A muncit 19 ani în Italia, dar nu a uitat de cetăţenii din Republica Moldova. Este vorba despre Valentina Geamănă, care în toţi aceşti ani s-a implicat activ în viaţa socială de la noi din ţară, implementând o serie de proiecte. Valentina Geamănă a fost invitată emisiunii „Spaţiul Public” de la Radio Moldova, unde a vorbit despre reuşitele sale.
„Am început cu instalarea geamurilor și ușilor la școala din Sofia. La Şcoala Internat specială pentru copii surzi şi hipoacuzici din Cahul, iarna copiii dormeau în paltoane. Am reușit să obțin un proiect în valoare de 21 de mii de euro. În plus, am dotat laboratorul fetițelor, aducându-le mașini noi de cusut”, povestește Valentina Geamănă.

Au urmat și alte proiecte, destinate Liceului din Zaim, Căușeni, dar și Școlii auxiliare-internat nr. 5 din Chișinău.

„Am introdus în Republica Moldova un laborator de tip închis pentru copiii cu dizabilități, care sculptau foarte bine. Le-am deschis locuri de muncă în interiorul școlii. A urmat închisoarea de la Goian, cea de la Brănești, dar și Penitenciarul Rusca. După aceasta am implementat un proiect la Școala internat din Hâncești. În robinete curgea apă cu nisip și am făcut o fântână arteziană. Tot în această școală este în desfășurare construcția unei săli de sport, cu bazin de înot”, a spus femeia.

Pe lângă toate aceste proiecte, Valentina Geamănă i-a ajutat direct pe mai mulți copii cu deficiențe de vedere, pe care i-a dus în Italia, acolo unde au beneficiat de tratament eficient.

„Mai avem proiectul de suflet de la Ciuciuleni, care prevede implementarea antreprenoriatului social”, a mai menționat Valentina Geamănă.

În opinia ei Republica Moldova are nevoie de schimbări. „În Moldova sunt foarte mulți oameni buni, doar că trebuie să ne găsim și să ne unim”, a conchis Valentina Geamănă.
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam