ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 August 2015 | 14:38
Valeriu Banari: Independenţa trăită, nu este independenţa pe care mi-am dorit-o
De 18 ani familia Banari a descoperit o altfel de independenţă, una germană. Despre cum vede şi cum simte independenţa Republicii Moldova în vestul Europei, acolo unde locuieşte familia Banari aflaţi din cadrul unui interviu realizat de echipa Radio Moldova Tineret.
Doina, fiica cuplului Banari, este de o vârstă cu independența Republicii Moldova. Pentru ea independența înseamnă să nu fie limitată în deciziile sale. Mama ei identifică independența prin: „serviciu, siguranță, independență financiară, libertate”. Capul familiei, Valeriu Banari, istoric de profesie,  accentuează contrariat că „după atâția ani de independență trăită, aceasta nu este independența pe care mi-am dorit-o eu. Sunt decepționat că am parcurs peste 20 de ani și nu s-a întâmplat nimic”.

„În anul 1991 când a avut loc Marea Adunare Națională am avut sentimente profunde, fiind tatăl unui copil, timpuri când oamenilor le era frică să iasă în piață. Totuși am ieșit și atunci, și dacă ar trebui, aș ieși și acum”, a subliniat Valeriu Banari.

Cum percepe această familie independența aflați din interviul realizat de Radio Moldova Tineret.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam