Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Aprilie 2017 | 17:27
Valeriu Sireţanu – moldoveanul care şi-a mutat grădina de acasă în SUA
Un antreprenor moldovean şi-a mutat grădina de acasă, din Republica Moldova, în Connecticut, Statele Unite Ale Americii. Pentru a înţelege cum funcţionează politica agrară din America de Nord, a vizitat mai multe state. Acum în grădina lui găseşti legume pur ecologice care îţi lasă gura apă şi îţi aduce aminte de Republica Moldova. Cum este să trăieşti în „Ţara tuturor posibilităţilor”, cât este de uşor să îţi deschizi o afacere de succes într-o ţară străină şi cum funcţionează politica agrară în SUA, comparativ cu cea din Republica Moldova, aflăm de la moldoveanul Valeriu Sireţanu, eroul emisiunii „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune.
În grădina lui Valeriu Sirețanu, care a imigrat de 16 ani în Statele Unite ale Americii, găsești roșii, castraveți, ceapă și alte legume pur ecologice. Deși este departe de casă și au trecut mulți ani de când și-a găsit idealurile împlinite, dragostea pentru agricultură și gospodărie este aceeași.

„Sunt și eu ca orice moldovean. Nu putem noi fără legumele noastre. Avem pătrunjel, roșii, verdețuri, castraveți, dar și alte legume”, spune Valeriu.

Îi place sistemul american și adoră tehnicile care se plică în cultivarea pământului. Republica Moldova, spune Valeriu, nu poate fi comparată la acest capitol cu SUA.

„Desigur, nu putem compara agricultura din SUA cu cea din Republica Moldova. Aici totul este la cel mai înalt nivel, mai ales în ceea ce privește vița-de-vie, livezile, fructele și legumele”, spune moldoveanul.

Din experiența acumulată în agronomie, este impresionat de planificarea existentă în toate ramurile agricole din SUA, care valorifică atât potențialul economic, cât și capitalul uman. A reușit să viziteze mai multe state ca să înțeleagă complexitatea politicilor agrare din America de Nord. După independența Republicii Moldova, Valeriu spune că afacerile în Republica Moldova erau greu de realizat, iar sărăcia de atunci i-a determinat pe mulți moldoveni să emigreze. Atunci a fost nevoit să ia viața de la capăt, să învețe să construiască afaceri, să-și facă relații noi, chiar și să învețe limba engleză. Ceea ce apreciază în SUA este respectul autorităților față de antreprenori, care se bucură de o largă libertate și drepturi protejate de către stat. De această oportunitate se folosesc mulți cetățeni moldoveni ajunși în SUA care pornesc ușor o afacere.

„Uzinele și colhozul s-au distrus. În aceste condiții, agronom fiind, specialitatea mea nu mai trebuia la nimeni. Să îți deschizi un business în SUA, cetățean simplu fiind, este foarte simplu. Aici nu auzi pe nimeni să spună că a apelat la cunoștințe,  cumetri sau neamuri pentru a-și lansa o afacere. Deja este mai greu să îți menții businessul în viitor”, a mai spus Valeriu Sirețanu.  

Nu era sigur că va reuși să se integreze într-o țară cu alte reguli și principii, însă nici situația din Republica Moldova nu mai putea fi acceptată după ce și-a pierdut afacerea, iar provocările din viața de familie creșteau aproape zilnic. Decizia de a rămâne în SUA a survenit imediat după obținerea vizei de turist, unde a găsit și căile legale de a-și prelungi șederea.

„Mi-a plăcut foarte mult SUA chiar din primele momente. Este o țară puternică din punct de vedere economic, politic, militar și nu doar”, spune moldoveanul.
Cel mai mult, Valeriu se mândrește cu cei doi feciori care au absolvit studiile și lucrează în Connecticut. Este fericit că ambii tineri și-au aflat rostul și sunt apreciați de către prietenii americani cu acre găsesc ușor interese comune și se bucură de susținere.

Chiar dacă este departe, se interesează de viața politică și economică din Republica Moldova și speră că țara noastră va deveni, totuși, un stat de succes. Lecția pe care ar păstra-o de la independență încoace ar fi un nou model politic, și anume Sfatul țării, care permiteau deputaților de atunci să fie mai aproape de nevoile oamenilor. 
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam