Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Martie 2015 | 15:23
Valorile neamului românesc – promovate la Festivalul „Zilele Basarabiei”
Unirea Basarabiei cu România şi menţinerea acestei date istorice importante în conştiinţa neamului românesc este unul dintre motive pentru care Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti va organiza, în perioada 23-28 martie, cea de-a opta ediţie a Festivalului „Zilele Basarabiei”.
Solicitat de trm.md,  Ion Ursu, președintele OSB București, ne-a comunicat că inițiativa este un eveniment desfășurat sub forma unui proiect de schimb intercultural între reprezentanții culturii din Basarabia și România.

„Festivalul „Zilele Basarabiei” îşi propune promovarea valorilor europene ca şi criteriu esenţial în orientarea proeuropeană a noii generaţii de tineri români din afara graniţelor României și îndemn pentru studenții basarabeni la implicarea în viața socială a comunității. La această ediție organizăm o gamă largă de activități deosebite. La eveniment vor fi invitați importante personalități ai mediului academic, cultural și politic, bloggeri și tineri din România și Moldova”, a remarcat tânărul.

Programul Festivalului include o agendă diversă. Luni, 23 martie este programată Conferința „Efectele Acordului de Asociere cu UE pentru Republica Moldova. Oportunități și provocăriˮ; la 24 martie va avea loc lansarea cărții „Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924-1956” de Igor Cașu; la 25 martie - Concursul de talente „Acum și veac...”, dedicat poetului Grigore Vieru.

În cea mai importantă zi a Festivalului „Zilele Basarabiei”, 27 martie, participanții se vor deplasa la Mănăstirea Cernica pentru a aduce un omagiu celor care au luptat pentru promovarea valorilor neamului românesc.

Cu această ocazie va avea loc și un concert susținut de „Zdob și Zdub”, Alternosfera” și „Cuibul”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam