Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Ianuarie 2015 | 16:04
Versuri ale poeţilor din perioada renaşterii naţionale au răsunat la Torino, Italia
Pentru al cincilea an la rând, copiii moldovenilor din Italia au avut ocazia să participe la concursul-recital de poezie „Grigore Vieru”, organizat de Asociaţia culturală „Basarabia” din oraşul Torino cu susţinerea Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD). La ediţia din anul curent, invitată specială a fost Monica Pârlici, câştigătoarea unui concurs de talente din Republica Moldova.
Potrivit BRD, la ediția a V-a, au participat 36 de copii originari din România și Republica Moldova. Participanții au recitat poezii din creațiile mai multor poeți români.În acest an, condiția principală a fost ca tinerii să învețe versuri ale poeților care au luptat pentru readucerea limbii române și a grafiei latine în Republica Moldova. Astfel, copii au recitat în deosebi versuri din creația lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi și a Leonidei Lari.

Concursul-recital de poezie pentru copii „Grigore Vieru" a fost inițiat de președinta Asociației culturale „Basarabia”, Larisa Cibotaru-Olărescu, la un an de la plecarea din viață a poetului Grigore Vieru, cu scopul de a promova limba și literatura română, de a-i motiva pe copiii cetățenilor Republicii Moldova stabiliți hotare să cunoască limba maternă și poeții naționali.

În aceeași zi, membrii Asociației „Basarabia” din Torino au organizat cu susținerea BRD și un concert de caritate, la care a evoluat formația „Catharsis” din Republica Moldova.

Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam