Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Octombrie 2016 | 18:19
Veste bună pentru tinerii moldoveni care îşi fac studiile peste hotare
Studenţii originari din Republica Moldova, care îşi fac studiile la universităţi internaţionale şi obţin rezultate remarcabile, se pot înregistra până pe 15 noiembrie la concursul naţional „Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova”. Ediţia din acest an, a IV-a la număr, este organizată în parteneriat cu asociaţia „Forumul Absolvenţilor Reveniţi”, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Cei mai buni studenți la ciclurile licență, masterat și doctorat vor fi premiați la sfârșitul lunii decembrie, la Chișinău, în cadrul tradiționalei Gale a Studenților Originari din Republica Moldova.

Prima ediție a avut loc în 2013, la inițiativa Asociației tinerilor moldoveni în Franța, Jeunes Moldaves (JM), cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD).

Anul acesta, JM și BRD au delegat organizarea concursului unei echipe complet noi, aleasă prin concurs public și formată din tineri activi din diasporă, ex-laureați ai Galei și Forumului Absolvenților Reveniți.

„Dincolo de echipa nouă, ediția 2016 vine cu un nou logo, introduce o rubrică nouă, dar și o abordare distinctă față de organizare, care ține să reducă la maximum implicarea instituțiilor statului, garantând caracterul apolitic al concursului și reafirmându-l ca și proiect creat de diasporă pentru diasporă”, a  punctat Ana-Maria Vrabie, președinta Forumului Absolvenților Reveniți.

Dosarele de participare pot fi depuse prin încărcarea CV-ului pe site-ul concursului www.galastudentilor.md și prin completarea unui formular online.

Până în prezent la concurs au participat peste 450 de tineri, studenți sau absolvenți ai universităților din țările Uniunii Europene, Canada, China, Federația Rusă, Coreea de Sud sau Statele Unite ale Americii.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam