Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Ianuarie 2015 | 15:35
Victor Lutenco: Am demonstrat că există un potenţial nevalorificat, în relaţia Guvernului cu diaspora
Cel de-al doilea an de activitate a Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) a adus mai multe programe şi iniţiative noi, iar, în acelaşi timp am avut şi câteva continuări. Aceasta este retrospectiva reuşitelor anului 2014 făcută de Victor Lutenco, şeful BRD.
„În mod particular aș evidenția programul DOR care, a avut și o rezonanță publică destul de mare. E un program de suflet ce presupune implicarea copiilor moldoveni aflați peste hotare, or dacă nu putem reconstitui legătura cu ei avem șanse să îi pierdem pentru totdeauna. Prin intermediul programului DOR aducem copiii acasă pentru o săptămână să le refacem această legătura cu Republica Moldova. Pentru viitor intenționăm să creștem numărul participanților”, a declarat Victor Lutenco pentru Radio Moldova și trm.md.

O altă realizare a BRD, este și lansarea portalului diasporei (www.din.md). Acesta permite moldovenilor stabiliți peste hotare să se reunească în grupuri conform intereselor sau locului unde s-au născut. De asemenea, acest portal permite concentrarea la toate serviciile publice și private disponibile concetățenilor noștri peste hotare care sunt prestate în Republica Moldova.

„Un început important a fost și Forumul Oamenilor de Afaceri din Diasporă care a reunit circa 100 de moldoveni cu afaceri peste hotare. Am încercat să atragem mai multe investiții în Republica Moldova, dar și să îi ajutăm pe acești businessmeni ca prin conexiunile pe care și le creează să dezvolte afaceri. Scopul final ar fi să îi cointeresăm să vină cu investiții în Republica Moldova și cred că în linii mari, ne-a reușit acest lucru, dar mai trebuie să lucrăm în această direcție” a explicat Victor Lutenco.

În acest an, BRD-ul a lansat platforma stagii.gov.md, care vine în ajutorul tinerilor școliți peste hotare să facă stagii în cadrul instituțiilor de stat sau private din Moldova.

„În 2014 pentru prima dată am organizat Zilele Diasporei în cadrul cărora am avut și un Festival al Diasporei, cred că vom realiza aceste manifestații și în anul acesta. Utilizând experiența anterioară, am organizat și un Congres al Diasporei, eveniment care a întrunit reprezentați ai asociațiilor, peste 140 de persoane. Sper că anul 2015 va demonstra că există o întoarcere definitivă a statului Republica Moldova cu fața către diasporă”, a concluzionat șeful BRD.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam