Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Octombrie 2014 | 12:06
Victor Lutenco: Am vrea ca moldovenii de peste hotare cu afaceri prospere să investească în Moldova
Am vrea ca moldovenii de peste hotare să devină mai bogaţi, iar afacerea pe care o au să devină cât se poate de prosperă, căci, dacă vor fi mai bogaţi, vor putea investi mai mult în Republica Moldova. Declaraţia îi aparţine lui Victor Lutenco, şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora (BRD) în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”, difuzată la postul public de televiziune Moldova1.
Şeful BRD a subliniat că această logică de dezvoltare ar trebui să fie mai des promovată atât la nivel de Guvern, cât şi la nivel general în ţara noastră. În contextul lansării primului Forum de afaceri al diasporei,  Victor Lutenco, a ţinut să menţioneze că primul obiectiv în acest sens este crearea unei legături între oamenii de afaceri moldoveni ce ar contribui la dezvoltarea afacerilor acestora.

Împărtășind din experiența sa, Adrian Dulgher, un businessman moldovean stabilit în Marea Britanie a subliniat că cei care s-au stabilit în occident pot avea acelaşi succes ca şi cei de acasă „în occident sunt foarte mulţi moldoveni care au afacerea lor, iar diaspora poate confirma acest fapt. Moldova a luat un nou pas de dezvoltare şi e foarte important să vedem oportunităţile care sunt valabile pentru noi acum, în Moldova. Am văzut oportunităţi realistice ce ar putea fi implementate, nu sunt doar idei”, a concluzionat Adrian Dulgher.

„Deşi mă aflu peste hotare de mai puţin de trei ani, am exemple foarte frumoase ale conaţionalilor care au obţinut succese în străinătate. Noi, fiind acolo, departe de ţară, trebuie să contribuim, fiecare în felul lui la dezvoltarea ţării”, a fost îndemnul lui Chiril Gaburici stabilit în Azerbaidjan.

Chiril Gaburici a subliniat că la Forumul de afaceri al diasporei a avut acces la mai multe informaţii, la care nu a avut acces până acum și a salutat iniţiativa Guvernului de a investi în agricultură, viticultură, pomicultură.

„Pentru noi era extrem de important să putem stabili anumite conexiuni şi, poate, în aşa fel, să compensăm o anumită lipsă de informaţii care există. Or, o bună parte din moldovenii plecaţi au rămas cu impresiile Moldovei din anii '90, iar în acest timp restrâns, ne-am dorit să le oferim informaţii cu referire la subiectele de interes”, a menţionat Victor Lutenco.  

Veaceslav Şeptelici stabilit în Franţa a menţionat că a venit în ţară la invitaţia Guvernului, iar pentru a crea noi perspective economice a invitat şi investitori francezi pentru a-i convinge să investească în compania din care face parte. Printre garanţiile de care ar avea nevoie pentru a investi în Republica Moldova, omul de afaceri moldovean a enumerat: stabilitatea politică şi justiţia independentă. „Mi s-a creat impresia că se depun eforturi în domeniul antreprenoriatului, lucrurile evoluează, se simplifică accesul pe piaţa moldovenească”, a menţionat Şeptelici.

Invitaţii emisiunii „Moldova în Direct” au căzut de acord că în urma lansării Forumului de afaceri al diasporei, a fost creată o reţea a oamenilor de afaceri moldoveni, precum şi o platformă de oportunităţi investiţionale.

Amintim că la Diaspora Business Forum au participat circa o sută de oameni de afaceri de succes şi manageri de nivel înalt, originari din Republica Moldova stabiliţi în 17 ţări ale lumii.

 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam