Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Februarie 2014 | 16:32
Victor Lutenco: Un proiect de promovare a Moldovei poate asigura participarea la programul DOR
Tinerii moldoveni care vor să aplice pentru programul DOR pot depune dosarul până la 1 martie 2014. Despre criteriile de eligibilitate şi surprizele proiectului a relatat pentru Radio Moldova, Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.
Care sunt cerinţele de aplicare pentru ediţia programului din acest an?

Cerinţele au devenit puţin mai ambiţioase, după factura proiectului. Pentru noi este foarte important ca Republica Moldova să fie cât mai cunoscută peste hotare deoarece considerăm că cu cât este mai cunoscută ţara de origine cu atât mai bine se integrează migranţii în ţările de reşedinţă. Cerinţa de bază pentru cei care aplică este să elaboreze un proiect de promovare a Republicii Moldova în ţara unde se află ei. În baza acestui proiect şi vor fi, de fapt, apreciaţi participanţii, acesta fiind criteriul de bază pentru cei care îşi doresc să participe la program. Persoanele trebuie să aibă o stare a sănătăţii destul de bună, să deţină acte în regulă pentru efectuarea călătoriei în Moldova.

Criteriul de vârstă a participanţilor a rămas aceleaşi?

Pentru că în diasporă avem un număr destul de mare de copiii de vârstă mică, unii dintre ei s-au născut peste hotare, alţii au migrat peste hotare la o vârstă destul de fragedă, am hotărât ca în anul acesta să acceptăm participarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani. Sper că vom putea în viitor lucra şi cu copiii mai mici, la moment, dezvoltăm aceste capacităţi. Participanţii vor fi divizați în două grupuri mari şi se va lucra cu fiecare în parte. Anul acesta vor participa 120 de participanţi, fiind că vom invita şi participanţii de anul trecut să se implice deja în organizare, considerăm că au o dorinţă mare să o facă şi sunt foarte deschişi iniţiativei. Avem nişte cerinţe speciale pentru că am dori să oferim un fel de burse, conștientizăm că atât de aici, din Republica Moldova, cât şi de peste hotare ar fi doritori care nu vor putea singuri să-şi acopere cheltuielile de drum.

Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, invităm părinţii să contribuie ei la acoperirea cheltuielilor de drum, în schimb tot ce ţine de aflarea copiilor aici, timp de opt zile, totul va fi acoperit de program.A fost aleasă aceeaşi perioadă pentru desfăşurarea programului?

Da. Este o perioadă când în Republica Moldova au loc un şir de evenimente, conştientizăm că este şi perioada preferată de conaţionalii noştri să vină în vacanţe în ţară, ne-am zis că astfel putem combina evenimentele culturale la care putem merge şi festivalul „Gustar” şi Ziua Independenţei, precum şi alte evenimente, ceea ce ar permite şi o optimizare de costuri pentru părinţi.

Tinerii care au participat la prima ediţie a programului DOR au venit cu o sugestie ca să fie inaugurată şi o zi a migrantului, o zi a diasporei, va fi luată în considerare?

De fapt, sugestia a fost preluată de prim-ministrul țării. Noi vom organiza în acest an nu doar o zi a migrantului, ci chiar câteva zile. Planificăm să le organizăm în perioada 28-30 august fiind că nu am vrea să ne limităm la serbare, ne dorim ca în această perioadă să avem o concentraţie de evenimente prin intermediul cărora să putem semnala atât peste hotare, cât şi în ţară, acea diversitate de activităţi care se fac în diasporă, acel potenţial care există acolo, problemele care le întâmpină cetăţenii noştri. Ne dorim să putem sensibiliza opinia pentru a recunoaşte acele valori care există.

Veţi păstra formatul acestui program, dacă facem referire la activităţile propuse copiilor care au participat la acest proiect anul trecut?

În linii mari - da, trebuie să spunem că rezultatele programului DOR 2013 au întrecut cu mult aşteptările noastre, totuşi vom avea mai multe ateliere cu implicarea mai multor persoane. Am înţeles că diversitatea e binevenită pentru că şi participanţii sunt diverşi şi au aptitudini şi interese diferite. Probabil că va fi şi un atelier de vestimentaţie.

Ce cheltuieli le vor suporta familiile participanţilor?

Cheltuielile pe care le vor suporta părinţii sunt cele legate de drum, sperăm că rezultatele concursului vor fi deja anunţate în prima perioadă a lunii martie, astfel până în luna august se pot procura bilete la un preţ destul de bun. Pe lână această va mai fi şi o taxă de participare în valoare de 100 de euro, sunt resurse prin care rugăm părinţii să contribuie la organizarea programului, dacă părinţii şi copii nu vor putea să-şi acopere cheltuielile, le dăm posibilitatea să aplice pentru bursă.   

Au început deja să vină dosare din partea doritorilor de a participa la programul DOR 2014?

Avem deja câteva zeci de dosare, dar din experienţa din anul precedent ştim că concentraţia cea mai mare de aplicaţii este atunci când se apropie termenul limită. Depunem tot efortul ca informaţia despre program să fie răspândită cât mai larg, contăm pe ajutorul ambasadelor şi asociaţiilor.
 
Interviul poate fi audiat în emisiunea „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam