Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Noiembrie 2014 | 11:00
Vinurile Moldovei au devenit mai cunoscute pe piaţa din Polonia
Peste 20 de producători de vinuri din Moldova şi-au prezentat producţia la un vernisaj la Varşovia, Polonia. Evenimentul a fost organizat de către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) cu scopul de promovare peste hotare a vinului moldovenesc. Vernisajul a avut loc pe 28 octombrie, la centrul cultural Galeria de Artă „Zacheta”, fiind prezentate 120 de tipuri de vin.
Vicepreşedintele ONVV, Vitalie Pănuţă, a spus, la o conferinţă de presă, că vernisajul a avut ca scop diversificarea pieţelor de export pentru vinurile sub umbrela „Wine of Moldova”, precum şi extinderea celor existente, în special a pieţei UE. „Scopul nostru a fost să arătăm polonezilor o altă imagine a vinului din Moldova – vinuri de calitate, care deocamdată sunt prea puţin cunoscute pe pieţele europene”, a spus vicedirectorul.

Vicedirectorul proiectului USAID Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor  II, Diana Lazăr, a spus că expoziţia a cuprins un master-class pentru jurnalişti şi lideri de opinie şi un eveniment business-to-business (B2B) cu degustare de vinuri pentru importatorii, distribuitorii de vinuri şi reprezentanţii reţelelor specializate. Pentru acest vernisaj a fost aleasă anume Polonia pentru că are o capacitate curentă a pieţei de 75-77 de milioane de litri de vin, iar consumul pe cap de locuitor este de 2,65 de litri şi se află în continuă creştere. De asemenea, Polonia este o ţară exportatoare de vin.

Vinurile din Moldova au fost prezentate de către renumitul sommelier polonez, Tomasz Kolecki Majewicz, deţinător al titlului „Cel mai bun sommelier al Poloniei” timp de patru ani. Următoarele expoziţii vor fi desfăşurate în China, Slovacia, România, Cehia, transmite IPN.

În primele 8 luni ale anului curent, Republica Moldova a exportat 3,1 milioane de litri de vin îmbuteliat, cu 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2013, însumând 16% din totalul exporturilor.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam